Гърция получи пари и започна да плаща

Гърция днес е получила от еврозоната мостов кредит от7,16 милиарда евро, потвърди говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС и БТА.“Краткосрочното финансиране за Гърция в размер на 7,16 милиарда евро е преведено“, съобщи той.

Междувременно Гърция започнапроцедура по плащания на задълженияв размер на 6,25 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), предадоха световните агенции, като се позоваха на източник от гръцкото финансово министерство, цитирани от БТА.

Атина е потвърдила, че страната е започнала плащания в размер на 4,2 млрд. евро (3,5 млрд. евро по главница плюс 700 млн. евро лихви) към ЕЦБ и 2,05 млрд. евро към МВФ, включващиглоба за посрочен платеж. (Гърция пропусна консолидирано за целия месец плащане на 30 юни от 1.56 млрд. евро и 457 млн. евро на 14 юли.)

Гръцки официални представители, пожелали анонимност, заявиха за ДПА, че плащанията ще завършат в рамките на работния ден днес.

Гръцкият в. „Катимерини“ пише, че вАтина отново се завръща тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ), а в парламента предстои да бъде гласуван вторият пакет от мерки, което поставяло правителството пред ново изпитание.

Тези две събития са началото на пътя, който кабинетът 'Ципрас“ трябва да извърви до финализиране на новия меморандум с кредиторитедо 8 август.

Междувременно банките в страната отвориха отново. От днес до 24 юли влижителите ще могат не само да теглят по 60 евро на ден, но имат и вариант в петък да изтеглят цялата сума от 300 евро за петте дни наведнъж.

„От събота, 25 юли, до събота, 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглятпо 420 евро на седмица“, обясни Лука Кацели, председател на Съюза на банките в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *