Гърция постигна сделка с кредиторите

Гърция обеща орязване на пенсиите и по-малко облекчения за данъкоплатците, като така даде зелена светлина за получаването на допълнително спасително финансиране от страна на международните кредитори. Това дава възможност и за предоговаряне на огромния й дълг, пише Reuters.

Представители и от двете страни постигнаха споразумение рано във вторник относно пакет от реформи, изисквани във връзка със спасителната програма, като така се сложи край на споровете, продължили шест месеца. Използвайки символа за избор на нов папа, гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос обяви: „Имаме бял дим.“

Сега Гърция трябва да прокара през парламента новите мерки, които също така включват отваряне на енергийния пазар за конкуренция. Това трябва да стане, преди финансовите министри от еврозоната да одобрят отпускането на заеми вероятно по време на следваща среща на Еврогрупата на 22 май. Атина спешно се нуждае от средства, за да направи плащания по дълга в размер на 7.5 млрд. евро през юли.

Опозицията е против

Основната опозиционна партия „Нова демокрация“ заяви, че няма да подкрепи сделката. Управляващата коалиция обаче разполага с малко, но твърдо мнозинство и се очаква да прокара споразумението. Германия, която е един от основните кредитори и настоява за реформи в Гърция, заяви, че сделката е стъпка напред, но предстои още работа.

Същевременно срещата на Еврогрупата може да доведе до първата официална дискусия за облекчаване на дълга за Атина. Това е тема, която означава различни неща за двете страни. Международният валутен фонд (МВФ) признава, че гръцкият дълг е неустойчив и не иска да участва в последващо финансиране без сделка за облекчаването му. Кредиторите от ЕС обаче отхвърлят дългово опрощаване и отказват да дискутират теми като орязване на изплащаните суми, докато не бъде завършено споразумението „реформи срещу пари“. И двете групи кредитори имат различни виждания относно това какво може да понесе гръцкият бюджет.

Гръцкото правителство приветства постигнатата във вторник сделка, тъй като според него тя ще позволи да се продължи напред с дълговото облекчаване. „Правителството вярва, че въпреки трудностите този път ще доведе страната до излизане от спасителната програма. Това, което е важно сега, е да има план за облекчаване на дълга“, посочва вътрешният министър Панос Скурлетис. И повтаря гръцката теза, че изискването на още мерки за икономии рискува да отдалечи много граждани на ЕС. „Последиците за всяко правителство, включително и за нашето, което е задължено да въведе мерки по спасителната програма, са рискът да се навреди на връзките с обществото, особено с групите, които искаш да представляваш“, казва Скурлетис.

Какво включват реформите

Като част от реформите Атина е обещала да ореже пенсиите през 2019 г. и да намали необлагаемия с данъци праг през 2020 г., за да спести до 2% от БВП. Ако надмине целите си, ще й бъде позволено да активира мерки, които да облекчат допълнителните мерки за икономии, включващи предимно намаляване на данъците. Гърция също така се е съгласила да продаде въглищни електроцентрали и въглищни мини.

По отношение на бюджета кредиторите сега вероятно ще постигнат съгласие относно гръцките средносрочни цели за първичния излишък. Това е ключов елемент за получаването на облекчаване на дълга. МВФ посочва, че Гърция може да постигне първичен излишък – бюджетният баланс без плащанията по дълга – от 2.2% през 2018 г. и да се стреми към 3.5% годишно през 2019 – 2021 г., като целта може да бъде намалена до 1.5% от БВП впоследствие, информира capital.bg. Кредиторите от еврозоната обаче смятат, че Гърция трябва да поддържа първичен излишък от 3.5% за по-дълъг период.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *