Гърция представи новия си финансов план

Гърция може да се превърнe в първата държава член на ЕС, която ще понесе санкции, ако не успее да се противопостави на финансовата криза, завладяла страната.
В Гърция са готови да въведат строги мерки за намаляване на огромния бюджетен дефицит, който превишава четири пъти изискваното от ЕС ниво от три на сто.
Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину заяви: „Политическият ангажимент е поет. Ние представихме вчера много сериозна и надеждна програма за фискална консолидация, първите реакции са положителни и сега ние се заемаме с нейното прилагане.”
Гръцкият план предвижда правителството да намали разходите с около 10 милиарда евро, заедно с някои данъчни хватки и продажба на държавни активи на стойност 2,5 милиарда евро.
Въпреки това Европейскта комисия все още се съмнява в ефективността на предложенията и ще повярва, ако плановете влезнат в действие, а не останат само на хартия.
Финансовият министър на Швеция Андерш Борг обвини Атина за неверните икономически данни, наричайки това „измама.” Той също така предложи въвеждането на данък от европейската банка, подобен на този в САЩ, в опит да се стабилизират публичните финанси и като защита срещу евентуални бъдещи финансови сътресения.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *