Гърция преживя второто понижаване на кредитния си рейтинг в рамките на една седмица

От Standard & Poor’s заявиха, че обявените фискални мерки, е малко вероятно да доведат до „устойчиво” намаляване на публичния дълг, след като кризата удари страната.
Те предупредиха, че следващо понижаване на кредитния рейтинг на страната е възможно, ако правителството не получи вътрешна политическа подкрепа за своите реформи. В отговор акциите на гръцките банки се понижиха отново.
Бюджетният дефицит е 12,7% от БВП, а държавният дълг е 113,4%.
Standard & Poor’s последваха „Фич” като понижиха кредитния рейтинг на Гърция до BBB плюс от А минус.
Подкрепените от комунистите синдикати започнаха поредица от стачки в знак на протест срещу планираните мерки.
Пристанищните работници се присъединиха към стачката. Един от тях сподели: „Промените, които правителството иска да направи са такива, че работниците нямат друг избор, освен да стачкуват.”
Най-големите синдикати в страната обаче не участват в протестите и казват, че ще изчакат да чуят подробности за правителствения план, преди да обмислят дали да подкрепят протестите.
По улиците на Атина една жена отбеляза: „Синдикатите не постигат нищо. Нищо не се променя, каквото и да направят. Всички ние сме зависими от нашия министър-председател, това е всичко.”
Това не бяха единствените лоши новини за гръцкото правителство, след като най-новите данни показаха, че безработицата се е покачила до 9.3 на сто от трудоспособното население през третото тримесечие, като най-големите съкращения на работни места са в строителството и търговията на дребно.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *