Гърция прие нов закон за реформи и мерки за икономии

Гръцкият парламент прие съгласуван с кредиторите закон, въвеждащ редица мерки за икономии. Гърция почувства недостиг на монети евро.

Законът бе приет с гласовете на 153-ма депутати в 300-местния парламент. Той определянови заплати в държавния сектори позволява на чуждестранни фондове да изкупуват неизплатени дългове на предприятията.Определени са и условията за дейност на нов фонд, в който ще се трупат постъпленията от приватизацията.

Законът бе подкрепен от всички депутати от управляващия блок на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) и партията „Независими гърци“. Опозиционните партии гласуваха против.

Предстои транш

Европейската работна група днес ще заседава, за да одобри отпускането на транш от 1 милиард евро на Гърция. Високопоставен представител на еврозоната, цитиран от Ройтерс, заяви, че Гърция е финализирала около 50 на сто от предписаните й от партньорите реформи.

Кредиторите бяха обвързали деблокирането на транша с13 мерки за реформи, които бяха включени в приетия снощи законопроект.

Днес се очаква Европейската работна група да даде зелена светлина за транша, а до петък един милиард евро от третия спасителен пакет да бъдат преведени на Гърция. Гърция отдаде на концесия 14 регионални летища. Сделката е за над 1.2 млрд. евро плюс наем за всяка година.

Недостиг на монети евро

Властите в Гърция са поискали от Европейската централна банка да бъдеувеличена четири пъти стойността на монетите, които страната може да пусне на пазара, за да бъде задоволено нарасналото търсене на евро монети, съобщават вестниците в Атина, предаде БТА.

Заради капиталовия контрол гърците откриват стойността на монетите. Ограниченията при тегленията на пари в брой изглежда са довели до растящо търсене на железни пари, поради което количеството им на гръцкия пазар се смята за недостатъчно.

За тази година Гърция бе получила разрешение да емитира монети на стойност 13,3 млн. евро, но по искане на финансовото министерство на страната Европейската централна банка е увеличила този таван на монетите на 52,7 млн. евро.

Емитирането на монети е различно от пускането на ценни книжа на пазара, тъй като монетите представляват изключителна собственост на всяка държава.Поради нарасналото търсене подобно разрешение за монети е поискала иБелгия, като Европейската централна банка е разрешила на страната да увеличи емитирането на железни пари от 0,8 млн. на 65,8 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *