Гърция се готви да се върне на финансовите пазари през втората половина на 2014 г.

Гърция, която е лишена от достъп до финансовите пазари от избухването на дълговата криза преди три години, се готви да се върне на тези пазари през втората половина на 2014 г., заяви днес гръцкият заместник-министър на финансите Христос Стайкурас, цитиран от агенция „Франс прес“.

Отчитайки оптимистичните макроикономически показатели, ние прилагаме финансови техники, които ще позволят връщане на Гърция на международните пазари и към средносрочни заеми през втората половина на 2014 г., потвърди Стайкурас по повод обсъжданията в гръцкия парламент на проектобюджета за 2014 г.

След като Гърция прибегна до спасителен план от ЕС и МВФ през 2010 г., страната може да взима само краткосрочни заеми.

Гръцкото правителство предвижда за следващата година първичен бюджетен излишък от 1.6 процента или около 3 милиарда евро и леко увеличение на брутния вътрешен продукт от 0.6 процента след шест последователни години на рецесия.

Стайкурас припомни, че през 2013 г. Гърция се очаква да реализира за първи път от десетилетия първичен бюджетен излишък в размер на 812 милиона евро. Проектобюджетът беше изработен в климат на постепенно връщане към финансова и макроикономическа стабилност, се похвали той.

Дебатите по проектобюджета за 2014 г., които започнаха във вторник вечерта, трябва да приключат с гласуване през нощта в събота срещу неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *