Гърция се готви за енергийна революция

Гърция започва подготовката за предстоящата газова революция. Страната работи за реализацията на важни магистрални газопровода – Трансадриатическия газопровод (TAP), чието строителство бързо напредва, EastMed, чрез който да се пренася новооткрития газ в Средиземно море, както и нови терминали за втечнен газ.

На фона на тези мащабни планове Атина започва и модернизация и разширяване на вътрешната си газопреносна мрежа. Гръцкото издание To Vima, цитирано от БТА, разкрива плановете на газоразпределителни компании в страната да инвестират в мрежата. През 2017- 2018 година например газовата мрежа в Солун и Тесалия ще бъде увеличена с 20%. В Атика ще бъдат изградени 100 километра газови мрежи и съоръжения.

Подобни планове за развитие има и в останалите области на страната в следващите години.

Така Гърция все повече започва да се позиционира като кръстопътя на природния газ в региона и с амбиции да измести сегашната водеща роля на България. На този етап страната ни има сериозно предимство именно заради добре развитата газопреносна мрежа – по-голямата част от компресорните станции например се намират на наша територия.

В последните години Атина обаче работи повече от активно за промяна на статуквото. Страната стартира позабравени проекти в търсене на петрол и природен газ по крайбрежието и е един от двигателите на плановете за пренос на природен газ от новите перспективни находища край бреговете на Кипър и Израел.

Търгът за продажбата на 66% от активите на газопреносната Desfa също подсказва за промяната в настроенията за развитието на сектора. Преди години гръцкото правителство не успяваше да събере оферти за продажбата на активите, което се прави по настояването на кредиторите. Единствен кандидат беше азербайджанската Socar, която обаче не успя да покрие всички изисквания на Европейската комисия и се отказа от сделката.

В последната процедура, стартирана през пролетта на 2017 година, обаче интерес заявиха шест компании, а приватизационният фонд на Гърция селектира двама от кандидатите за участие в следващата стъпка от процеса.
Като цяло Гърция планира сериозни промени в енергийния си сектор и промените няма да са насочени само към газовата мрежа.

Ana Mpa посочва в свой коментар, че в енергетиката вече се появява конкуренция, като държавната PPC губи монополни позиции – например в сектора на електроразпределението, след като китайски инвеститор закупи дялове от Admie. Компанията продава и свои активи – въглищни и водни централи, за да намали своето господстващо положение на пазара.

Атина изпълнява и исканията на своите кредитори за създаване на енергийна борса със сектори за търговия по схемата ден напред, както и в рамките на деня и за балансираща енергия. Плановете за това ще бъдат публикувани за обществено обсъждане през октомври и вероятно енергийната борса ще заработи в началото на 2018 година, информира investor.bg.

Така с генералната промяна в енергетиката потребителите ще се радват на по-пазарни, а вероятно и по-ниски цени, а страната ще привлича все повече вниманието на инвеститорите към себе си.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *