Гърция се надява да избегне фалита със заеми от Русия и Китай

Гръцките служители правят всичко по силите си, за да успее Гърция да получи заем от 15милиарда евро и така да избегне фалита, който заплашва държавата, а най-голямата надеждa се явяват Китай и Русия, пишат гръцките и германските медии. Гръцкият седмичник Карфи съобщи, позовавайки се на правителствени служители, че Гърция се надява на заем от Китай в размер на 10 милиарда евро, като авансово плащане за използване на пристанището в Пирея и залог за бъдещи инвестиции в гръцката железопътна мрежа.

Друг атински седмичник, Агора, който също се позовава на правителствени източници, пък пише, че Атина се надява на заем от Русия в размер между 3 и 5 милиарда евро, които биха били получени като такси от използването на планирания газопровод , известен под работното заглавие „Турски поток“.

Този газопровод, когато бъде построен ще пренася руския природен газ до турско-гръцката граница. Гръцкият премиер Алексис Ципрас в неотдавнашното си посещение в Москва с руския президент Владимир Путин обсъди възможността за възобновяване на газопровода на територията на Гърция, от където газа през Македония и Сърбия би се доставял до Унгария и други страни от централната част на Европейския съюз, които бяха засегнати от нереализираният проект „Южен поток“. Германският седмичник Der Spiegel, позовавайки се на посочва като източник високопоставен служител в управляващата гръцка коалиция на радикалната левица СИРИЗА, че споменатия договор между Русия и Гърция може да бъде подписан още във вторник. Гръцкият министър на енергетиката миналата седмица обяви, че Атина ще може да върне на Москва заема след 2019 г., когато се очаква пускането на газопровода в напълно функциониращ. Въпреки това, германският вестник казва, че става дума за въпроси, които в момента са без отговор, т.е. дали Европейският съюз ще одобри този договор и дали има изобщо начин да се отървете пари за проекта, за който твърди, че все още не е одобрен.

Въпреки написаното от Der Spiegel, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира сопровержение , като ясно даде да се разбере, че Москва въобще не е разговаряла с Атина относно авансово плащане за изграждането на газопровода, в размер до 5 милиарда евро. „Не, няма да има авансово плащане . На пресконференция самият Путин каза, че никой не е търсил помощ. Разбира се, въпросът за енергийното сътрудничество е чувствителен .

Обикновено, в рамките на преговорите на високо равнище е договорено, че на експертно ниво ще се извършва разработване на всички въпроси, свързани със сътрудничеството в сферата на енергетиката, а Русия не е обещала финансова помощ, понеже и никой не искаше това „, заяви Песков в събота в интервю за радио Business FM.

Гръцкото правителство преговаря от месеци с партньорите от еврозоната и международните кредитори, за да се пребори за последния транш от кредита в рамките на международната финансова помощ в размер на 7,2 милиарда евро. Тези средства са необходими, за да се избегне фалит на държавата, поради което би трябвало да излезе от еврозоната, така че поради мудността в постигането на споразумение, Атина се обръщат към алтернативни източници на финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *