Гърция си иска от Германия военните репарации

Гърция настоява Германия да й изплати военните репарации, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас.
Представителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт заяви по-рано, че Германия не вижда основание да разглежда въпроса за изплащане на военни репарации на Атина за престъпленията на нацистите по време на Втората световна война. По думите му, този въпрос „бил окончателно решен – както от юридическа, така и от политическа точка“, предаде РИА Новости.

 

„Това е сложен юридически спор, но мога да ви кажа, че този въпрос е от национално значение за Гърция. Въпросът остава открит и ние подхождаме към него с най-разумния и ефективен образ за достигане на окончателното решение“, заяви Ципрас в интервю в информационния портал EurActiv, информира segabg.com.

Гърция търси обезщетение за разрушената по време на немската окупация от 1941-1944 година инфраструктура и връщане на насилствено взетия т.нар. окупационен заем. По данни на финансовото министерство на Гърция, Германия трябва да плати между 278 до 430 млрд. евро военни репарации за ущърб, нанесен на икономиката на страната по време на окупацията през 1941-1944 година и за принудителният „окупационен заем“. Германия отхвърля всички искания на Гърция.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *