Гърция смята да приватизира държавните компании за петрол и природен газ

Гърция има намерение да раздържави националните компании за петрол и за природен газ, съобщи министърът на развитието Костис Хадзидакис. От изявлението му става ясно, че като начало двете компании ще се обединят, а впоследствие за тях ще се търси стратегически инвеститор, който да закупи 49 на сто от акциите, а останалите 51 ще останат собственост на гръцката държава, посочва grreporter.info. Според министъра към обединението ще се пристъпи най-късно до края на годината, след като бъде приет и съответен закон, който в момента министерството подготвя. Костис Хадзидакис заяви, че правителството ще гарантира, че реформите в двете компании ще се извършат без да бъдат накърненикакто интересите на държавата,така ина работещите в двете компании – ДЕПА и ДЕФТА.
Министърът на развитието заяви, че е голям оптимист за намирането на стратегически инвеститор в новата компания, тъй като тя ще има привилигеровано положение при извършването на петролните проучвания в Егейско море, което също ще бъде дефинирано с новия закон. Костис Хадзидакис допълни, че проучванията и добиването на петрол в Егейско море ще стават със строгото спазване на условията за екологичната чистота на водния басейн, при пълно спазване на научните норми и на националните интереси на Гърция. За тази цел ще бъде създадена национална комисия, в която ще участва и министърът на външните работи Дора Бакояни.
Гръцкият министър на развитието Костис Хадзидакис беше един от двигателите на успешната приватизационна сделка за бившия национален авиопревозвач Олимпик, който бе продаден на Marfin Investment Group след дългогодишни неуспехи на гръцките правителства да се оттърват от него. Икономическите анализатори дават големи шансове за успех и на плана му за приватизирането на националните компании за петрол и природен газ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *