Гърция чака туристи през юли

Гърция се надява да приема туристи от юли, но хотелиерите очакват слаб сезон, опасявайки се, че коронавирусът ще държи гостите на страната далеч и ще остави плажовете празни.

Гърция чака туристи през юли.

Туристите в Гърция през лятото само със здравен паспорт? - Bgonair

Туризмът е сериозен източник на приходи за Гърция, която миналата година привлече 34 млн. посетители, докарвайки си приход от 18 млрд. евро. Секторът дава работа на около 1/5 от работната сила в южната ни съседка, информира expert.bg.

Застрашени са 45 000 работни места в бранша, а загубите за 2020 г. се очаква да са около 4 млрд. евро. Според проучване на Института за изследване на туризма, 65% от целогодишно работещите хотели смятат, че вероятно ще фалират.

Свят :: Осем нови заразени и три нови жертви в Гърция :: Monitor.bg
 „Туризмът е изправен пред най-голямата си криза“ от години, заяви президентът на хотелската асоциация на Корфу Хараламбос Вулгарис, собственик на два комплекса на острова в Йонийско море, предаде БНР.

Живописните плажове на остров Корфу пустеят и положението ще е такова поне до края на юни. Хората тук се издържат изцяло от туризъм. Хотелиерите са силно притеснени. „Сезонът е 6 месеца, а вече изгубихме два от тях. Сега чакаме да разберем дали ще имаме гости през юли и август, надяваме се да имаме“, казва Вулгарис.

Карантината, наложена на 23 март за борба с разпространението на коронавируса, даде резултат – смъртните случаи в Гърция са 138, заразените – 2566. Но тя ще се отрази и на туристическия сектор. „Ще имаме много ниска заетост. Не знаем дали нашите хотели ще отворят, кога ще отворят, така че в момента сме на ръба на много тежки времена“, коментира Вулгарис.Гърция чака туристи през юли.

Хотелиери в Гърция се готвят за старт на сезона, намаляват цените ...
 Властите правят всичко по силите си, за да спасят поне част от летния сезон, като защитят и бранша, и гостите си от чужбина.

Планът е туристите да се завърнат през юли. Правителството ще започне поетапно облекчаване на карантината от 4 май, а хотелите, които функционират целогодишно, ще могат да отворят врати на 1 юни. „Предполагам, че това е въпрос за 1 милион долара. Целта ни е да отворим по някое време през юли“, казва министърът на туризма Хари Теохарис, но допълва, че сезонът няма да е като предишните.

„Все пак можем да направим много, за да възобновим туристическия сектор, да върнем туристическите потоци и да подкрепим фирмите – хотели, пътнически агенции, за всички работещи в бранша, това е жизненоважно“, отбелязва Теохарис.

Министрите на туризма от ЕС се споразумяха за „паспорт Ковид-19 ...

„Туристите ще трябва да свикнат с новите правила в туризма. Тези правила ще бъдат оповестени скоро и важат за хотели и други места, където се събират хора. В основата им ще са дистанцирането, поддържането на чисти ръце и носенето на маски, когато е необходимо“, предупреждава проф. Николаос Сипсас, специалист по заразни болести в Атинския университет.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *