Гърция ще активизира рязко бизнесотношенията с Иран

Дългосрочен стратегически план за действие цели да договори в Техеран гръцкият премиер Алексис Ципрас, който е на посещение в иранската столица, съобщава БТА.

Миналата седмица иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане обяви, че продажбите на суров петрол за Европа след вдигане на международните санкции срещу Техеран вече надхвърлят 300 000 барела (на ден), предаде Ройтерс.

Износът на петрол от Иран, който през 2011 година достигна връх от над 3 милиона барела на ден, спадна до малко над 1 милиона барела дневно, след като през 2012 година бяха наложени по-строги санкции заради ядрената програма.

Според в. „Нефтемборики“ целта на посещението на Ципрас в Иран е да подхрани многостранното развитие на гръцко-иранските отношения. Според правителствени източници, цитирани от в. „Етнос“, в рамките на визитата се очаква Алексис Ципрас да подпише редица споразумения в икономическата и търговската сфера, в това число и за подновяване на иранските петролни доставки за Гърция.

В. „Вима“ информира, че премиерът се придружава от 60 гръцки бизнесмени, които ще се опитат да се възползват от завръщането на Иран на международната сцена след вдигането на санкциите срещу тази страна. Същите източници преценяват, че отпадането на тези санкции ще създаде нови реалности, като в тях Атина вижда промяна на регионалното геополитическо равновесие, тъй като Иран се смята за ключова държава в района. В. „Имерисия“ акцентира върху енергийния сектор.

Изданието се позовава на правителствени източници, които отбелязват, че ситуацията е особено позитивна за гръцката страна, и че тя може да се надява на увеличаване на иранския петрол и на по-нататъшно намаляване на неговата цена, което ще благоприятства перспективите за развитие на Гърция. Те са на мнение, че желанието на Иран е да получи надежден достъп до Средиземноморието и Балканите.

„Сътрудничеството ни с Иран е стратегически избор за Гърция“, казва гръцкият премиер, цитиран от в. „Прото тема“. Гръцкото външно министерство оценява като особено позитивен факта, че Техеран признава балансирания подход на Гърция по отношение на ЕС. Дипломатически източници смятат, че Атина никога не е преставала да подкрепя участието на Иран в усилията за разрешаване на кризата в Сирия, нещо, което се оценявало положително от Техеран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *