Гърци искат 112 млн. лв., за да строят 36 км от Тракия

 

Най-ниската предложена цена за отсечката Нова загора-Ямбол от АМ „Тракия” е 111.645 млн. лв. без ДДС. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти в Агенция пътна инфраструктура в присъствието на шефа на ведомството Божидар Йотов и на строителния министър Росен Плевнелиев. Той коментира, че е доволен от повишения интерес на фирмите към тези поръчки и от предложените цени, които са по-ниски от предвидените 3 млн. евро на километър, предвидени по проекта. 
Най-ниската, предложена цена за 36-километровата отсечка от Нова загора-Ямбол от АМ Тракия, е 111.645 млн. лв. без ДДС. Офертата е на гръцката компания Актор. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти в Агенция пътна инфраструктура в присъствието на шефа на ведомството Божидар Йотов и на строителния министър Росен Плевнелиев.  
Предложената сума е почти два пъти по-ниска от прогнозната за този участък. 
От общо 11 фирми-кандидати за изграждането на трасето 4 са били отстранени, съобщиха от комисията, която разглежда офертите. Мотивите за това ще бъдат оповестени в законовия срок, който изтича на 27 май. 
Отстранени са турската Доуш, Азер от Азърбайджан, българо-гръцкото обединение Терна-Сиенит и Тракия III, в което влизат Холдинг Пътища, Мостстройт, Галчев груп и хасковската АБ.
Най-висока оферта за отсечката отправи Алпине бау – близо 191 571 000 лв. без ДДС. Министър Плевнелиев коментира, че е доволен от повишения интерес на фирмите към тези поръчки и от предложените цени, които са по-ниски от предвидените 3 млн. евро на километър, предвидени по проекта: „Виждате, че средната цена е 2.66 млн. евро на останалите шест кандидати, а на Актор е 1.9 млн. евро на линеен километър, като всичко, което казвам, е с ДДС, което е още по-впечатляващо”.
Изчислена на километър цена на Актор е по-ниска спрямо цената от 2.2 млн. евро за километър, за която Трейс започна да строи отсечката между Стара Загора и Нова Загора.
По информацията, с която разполагаме, гръцката фирма Актор е гигант. Тя е огромна компания и е строила много неща. Дълбоко се надяваме, че и офертата им е достатъчно професионална, но това вече е работа на комисията да прецени, допълни министър Плевнелиев.
Той обясни, че според проекта на отсечката Нова Загора – Ямбол са предвидени на всеки 10 км паркинги за отдих както и на всеки 2 км да има пресичания със селски пътища. 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *