Г. Найденов: По-висок икономически растеж – само от нови заеми

Икономистът Георги Найденов е скептичен за изпълнението на новата прогноза на финансовото министерство, според която брутният вътрешен продукт (БВП) за 2014 г. ще нарасне с 2,1%.

В предаването Денят On Air Найденов посочи, че не вижда откъде ще дойде този ръст. Той посочи, че за първото тримесечие на 2014 г. дефлацията в България е най-голяма сред страните в Европейския съюз (ЕС) и достига нива от 2,1%.

Безработицата през последните три месеца на 2013 г. остана на относително стабилни нива, но спрямо същия период на 2012 г. броят на безработните се е увеличил с най-малко 20 хиляди души, като от началото на годината липсват и чуждестранни инвестиции, коментира още икономистът.

Той допълни, че на фона свитото потребление и увеличаване на спестяванията на домакинствата единственият вариант за постигане на по-голям ръст е чрез теглене на нови заеми и увеличаване на публичните разходи.

Найденов за пореден път посочи, че вместо да се възражда плановата икономика с идеи за съживяване на предприятия като „Химко”, които отдавана не са конкурентни, трябва да се мисли за инвестиции в иновативни компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *