Г. Табаков: Агенцията за инвестиции се нуждае от повече права

Инвестициите в страната зависят от цялата бизнес и правна среда. Не може да търсиш чужди инвеститори само с ниските данъчни ставки, защото такива има в целия регион, каза Георги Табаков, председател на Българския икономически форум, цитиран от БТА.

Според Табаков Българската агенция за инвестиции се нуждае от повече права, финансиране и административен капацитет, за да може наистина да привлича инвеститори.

Решението на Народното събрание от тази седмица за удължаване намораториума за продажба на земя на чужденцие лош знак към инвеститорите, които не познават страната, допълни Табаков.

Мораториумът е излишен и е проява на „лош популизъм“ – и сега чужденците нямат проблем да си купуват земя, като те просто регистрират българска фирма, посочи той. „Това е тотална икономическа глупост – никой няма да си купи 200 хиляди декара, да си ги метне на гръб и да си тръгне с тях. Подобни доводи са от 19 век“, подчерта Табаков.

Той каза още, темите на българската икономика не са земята и работните места, а това как да отворим нови бизнеси, които пък ще създадат нови работни места. Бизнесът няма да бъде спасен от временни работни места, а от насърчаване на малките фирми, заяви Табаков.

На предстоящия Български икономически форум, който ще се проведе на 14 – 15 ноември в София, ще се дискутират темите за инвестиционния интерес към България и усвояването на европейските фондове в периода 2014-2020 година.

Вижте подробности за предстоящата дискусия в репортажа на Bulgaria On Air.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *