Г-20 ще се стреми да възстанови доверието и растежа

Европейският съюз не е виновен за финансовите злочестини на целия свят, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който участва във форума и допълни, че международните икономически проблеми са започнали с финансовата криза в Съединените щати преди четири години.
Тази криза се зароди в Северна Америка и голяма част от финансовия сектор беше засегнат, от, така да се каже, неортодоксалните практики там. Не сме дошли да ни четат лекции по въпроси на демокрацията или как да се преборим с кризата. Европа продължава да бъде модел, с който се гордеем.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви:
Всеки от участниците в Световната икономическа среща ще трябва да си напише домашното. Ние от ЕС ще излезем с обща позиция и ще изразим нашата решимост да се справим с проблемите, които имаме.
Страните от Г-20 ще предприемат необходимите мерки, за да засилят икономическия растеж и да възстановят доверието, гласи проект на заключителната декларация на годишната среща на групата.
Бразилският финансов министър Гуидо Мантега отбеляза:
Пазарите и корпорациите загубиха доверието си в решенията, които се прилагат от страните в еврозоната. Това означава, че взетите мерки не са достатъчни за решаване на проблемите.
Голямата двайсеторка, на която се пада дял от близо 90 процента от световния брутен вътрешен продукт, ще поеме ангажимент да защитава икономическия растеж и работните места.
В случай, че икономическата ситуация се влоши още повече, страните, които разполагат с достатъчно поле за бюджетни маневри, са готови да координират и приложат съответните бюджетни мерки, за да подкрепят вътрешното търсене, се посочва в проекта.
Междувременно официалните уеб сайтове на срещата на върха на Г-20 станаха обект на хакерска атака в знак на протест срещу международния икономически форум.
Сайтовете www.g20.org и www.g20mexico.org не функционираха през по-голямата част от следобедните часове на вчерашния ден. Отговорност за кибератаката пое хакерската група „Анонимните“. В съобщения в Туитър тя обвини страните от Г-20, че „са отговорни в голяма степен за бедността на света“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *