Г-7 излезе с общо комюнике за нови санкции срещу Русия

Правителствата на седемте най-развити икономики (Г-7) заявиха, че са се споразумели да действат бързо за налагане на допълнителни икономически санкции срещу Русия в отговор на действията й в Украйна, пишеDnes.bg.

Г-7 ще продължи да подготвя по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, ако Москва предприеме по-агресивни действия, се посочва в съвместно комюнике на групата, разпространено снощи от Белия дом, съобщиха световните агенции.

Според американски официален представител, пожелал анонимност, всяка страна ще решава какви конкретни санкции иска да наложи, съобщи Франс прес. Тези санкции ще бъдат координирани и допълнители, но не задължително идентични, добави източникът.

Белият дом заяви, че американските санкции може да бъдат наложени още в понеделник, съобщи Асошиейтед прес.

В комюникето на Г-7 се посочва, че поради спешната необходимост да се гарантира сигурността на Украйна по време на успешно и мирно демократично гласуване на президентските избори през май „ние сме готови за бързи действия по засилването на санкциите и мерките, за да плати Русия по-скъпа цена за своите действия“.

Групата на Седемте приветства „сдържаността“ с която новото правителство в Киев е действало срещу въоръжените проруски сепаратисти, които превзеха държавни сгради в източна Украйна. В документа се изтъква, че украинските власти са направили положителни стъпки в изпълнение на задълженията по договореностите, постигнати в Женева на 17 април.

Русия обаче „не предприе конкретни действия в подкрепа на Женевското споразумение“ и „не осъжда сепаратистите, стремящи се да дестабилизират обстановката в Украйна“, се казва в комюникето. „Вместо това тя продължи да изостря напрежението с все по-обезпокоителна реторика и заплашителни военни маневри на границата с Украйна“, според документа, цитиран от Франс прес.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю заяви вчера, че наложените на Русия санкции заради ролята й в украинската криза „имат ефект“, съобщи Франс прес.

„Дори руснаците признават, че санкциите имат ефект“, заяви Лю в интервю за общественото радио Ен Пи Ар. САЩ работят със своите съюзници, така че следващият кръг санкции срещу Москва да е по-болезнен за руската икономика, увери американският финансов министър, цитиран от Ройтерс.

„Работим с международните ни партньори, за да сме сигурни, че когато го направим, ще го направим по ефективен начин“, добави той.

В същото време Лю отбеляза, че дори американски и европейски компании вече усещат последиците от санкциите. „Но целта е да бъде засегната руската икономика, като същевременно се причинят възможно най-малко щети на американската и световната икономика“, уточни министърът, цитиран от Франс прес.

Той добави, че Съединените щати са „готови да въведат още по-сурови санкции и да понесат последиците, ако е необходимо“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *