Г-7 ще се борят с финансовата криза с пакет от реформи

Седемте водещи индустриални нации ще се борят с кризата на финансовия пазар чрез засилен контрол и по-строги изисквания към финансовия бранш.
Това съобщи радио „Дойче Веле“.
Договореността за това бе постигната на среща във Вашингтон. Първите стъпки ще бъдат предприети в рамките на следващите сто дни, а по-дългосрочните мерки – до края на годината. Целта е да се укрепи трайно устойчивостта на глобалната финансова система, да се възвърне доверието, като същевременно се подобрят пазарните функции.
Решението е „конкретно, цялостно и с конкретни срокове“, изтъкна федералният министър на финансите Пеер Щайнбрюк.
В интервю заCNN генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Енджъл Гурия открои връзката между финансовата криза и драстичното увеличение в цените на хранителните продукти. Той подчерта, че проблемът с цените е особено голям при суровините като земния газ, металите и храните.
„Нарасналото търсене на хранителни продукти се дължи не само на увеличената покупателна способност в някои от развиващите се страни, нито на производството на био-горива, но и на това, че за момента инвеститорите гледат на суровините като на особено сигурно вложение“, допълни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *