Г8 : Цените на енергийните ресурси заплашват растежа

Финансовите министри на Г8, президентът на Русия Владимир Путин на срещата си в събота. снимка : Reuters.

Финансовите министри от водещите индустриални държави в света предупредиха, че волатилните цени на енергийните ресурси заплашват ръста на икономиката през настоящата 2006 г. Все пак официлни лица от групата (Г8) заявиха, че се надяват растежа да остане добър и през тази година, се казва в официално съобщение разпространено след края на срещата.

Цените на петрола и сигурността за доставките в енергийния сектор бяха доминиращите теми през последните два дни на първата среща, която Русия прие официалните лица от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

Финансовите министри от Г8 обявиха, че са разтревожени за начина, по който високите цени на петрола предизвикват политическа нестабилност в места като Ирак, Иран и Нигерия. Ръстът в цената на черното злато подклажда инфлация, което пък увеличава разходите на бизнеса и свива потреблението.

Настоящите цени на петрола са благоприятни за Русия, която притежава огромни резерви от петрол и природен газ. Износът на енергийните продукти помогна на икономиката на страната да отчете ръст от повече от 6 на сто през 2005 г. Русия е втория по големина износител на петрол в света, след Саудитска Арабия.

Финансовите министри изказаха загриженост относно спирането на доставките на газ през януари за Украйна и съответно за Западна Европа. Въпреки оплакването от страна на Киев, че решението е политически мотивирано, няколко дни по-късно бе подписан договор, според който Украйна ще купува газ на цена 230 долара за 1000 кубически метра газ.

Финансовият министър на Русия Алексей Кудрин каза, че страната му е готова да плати до 12 млрд. долара от дълга си към държавите от Парижкия Клуб. Останалите обсъждани теми по време на срещата включваха борбата със смъртоностния щам H5N1, финансирането на тероризма и провеждането на нови разговори на страните – членки в Световната търговска организация, с цел равноправие в световната търговия.

Срещата в Москва се проведе при изключителни мерки за сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *