Дават на частници две ловни полета

Фирмите ще захранват животните до края на годината

Две ловни полета в Смолянско ще бъдат отдадени на частници, но само за ловния сезон. „Не става въпрос за концесия, а за отдаване под наем на участъците на две фирми до края на ловния сезон.

Договорите са до януари 2007 г. В други лесничейства това е практика, но при нас става за първи път“, уточни за „Стандарт“ шефът на Регионалното управление на горите в Смолян Асен Карабов. Той допълни, че липсата на средства за изхранване на дивеча са довели до тази мярка. Фирмите „Петро-Г“ и „Марина СЗ“ ЕООД ще организират ловен туризъм. Те трябва да осигурят авджии и да захранват животните до края на годината. В района се отстрелват предимно диви прасета и малко сърни.

Двете ловни полета са „Пушките-Ляска“ и „Герзовица“. Първият участък е с площ от 3955 хектара, а „Герзовица“ е 1227 хектара. Въоръжени туристи в отдадените ловни полета ще бъдат допускани само с придружител от лесничейството.

В подготвяните промени в Закона за лова и опазване на дивеча се предвижда ловните участъци към държавните лесничейства да се отдават на концесия за доста по-дълъг срок – минимум 15 години. За да се гласуват промените, първо трябва да се приемат поправките в Закона за горите, който е основополагащ на този за лова, разясниха експерти. Промените в Закона за горите се гледат в парламента.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *