Дават още 10 млн. EUR за влизането ни в Шенген

Министерството на външните работи (МВнР) е изготвило шест проекта на стойност 10 млн. EUR, за да може страната ни да изпълни изискванията за влизане в Шенген. Те са представени пред Министерството на финансите и очакваме до средата на следващата година да бъдат изпълнени, заяви Милен Керемедчиев, зам.-министър на външните работи.
Проектите са за изграждане на резервния визов център, който да подпомага основния в процеса на издава на визи за чуждестранни граждани и за обучение на консулските ни служители. За оборудване на 34 консулски служби по света по шенгенските изисквания са отделени 2 млн EUR.
Трябва да бъдат реализирани още два проекта, за да изпълним плана и през 2011 г. да станем член на шенгенското пространство, отбеляза Керемедчиев. Той ще отпътува утре за Брюксел, където ще докладва за изпълнението на поетите ангажименти по влизането на страната ни в шенгенското пространство.
Припомняме, че общата сума, която трябва да бъде усвоена от МВР, МВнР и МФ, е 161 млн. EUR от страна на ЕС. Само преди месец беше открит новият Визов център, който разходва 500 хил. лв.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *