Дават 1 млн. лв. за въвеждане на енергоспестяващи технологии в МСП

Правителството осигурява 1 млн. лв. за насърчаване на въвеждането на енергоспестяващи технологии в малките и средните предприятия (МСП), съобщиха от кабинета.

Целта е повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни чрез стимулиране на инвестициите за повишаване на енергийната ефективност. Средствата са от централния бюджет за 2006 г. и ще бъдат предоставени на Министерството на икономиката и енергетиката за извършване на обследване за енергийна ефективност.

Според закона за енергийната ефективност, на обследване за енергийна ефективност подлежи всеки енергиен потребител, чието годишно потребление на енергия е равно или по-голямо от 3000 MWh.

Предвижда се средствата да бъдат предоставени на първите предприятия, които са подали заявление в Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) и са представили сключени договори за обследване на енергийната ефективност със срок на изпълнение най-късно до 30 септември 2007 г.

Парите, които ще получат предприятията, са до 50 на сто от стойността, посочена в договора за обследване, но не повече от 20 000 лева. Сумата е изчислена на базата на проучване от АЕЕ за броя на МСП, които подлежат на задължително обследване.

В същото време, според приетата от правителството Национална дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2015 г., през 2010 г. електричеството, добито от ВЕИ, ще бъде 8 на сто от брутното производство на електрическа енергия, а през 2015 г. то ще достигне 9 на сто, съобщиха още от кабинета.

С постигането на тези резултати и мерките за повишаване на енергийната ефективност страната ни ще изпълни индикативната цел, посочена в договора за присъединяване на България към Европейския съюз – 11 на сто от брутното вътрешно потребление на електроенергия да бъде произведено от ВЕИ – биомаса, водна, слънчева, геотермална и вятърна енергия.

През следващите 10 години трябва да се преустанови използването на електроенергия и течни горива за отопление. Най-значителен дял в производството на електроенергия от ВЕИ ще имат водната енергия и биомасата, а за отопление и снабдяването с топла вода – биомасата и геотермалната енергия. Капацитетът на всички ВЕИ е около 6000 ktoe. С най-голям потенциал е биомасата.

Анализите сочат, че пълното усвояване на достъпния в страната ни енергиен потенциал от ВЕИ до 2015 г. ще осигури производството на цялото необходимо количество енергия за отопление и снабдяване с топла вода.

Увеличаването на дела на енергията от ВЕИ ще намали зависимостта на страната ни от внос на първични енергийни ресурси, ще повиши конкурентоспособността на българската промишленост, ще бъдат създадени нови пазарни възможности за производителите и търговците на съоръжения за ВЕИ, ще бъдат разкрити нови работни места. Използването на ВЕИ ще намали процеса на изчерпване на природните енергийни ресурси, ще се постигне устойчиво енергийно развитие, подобряване на показателите на околната среда.

Реализирането на програмата е свързано с промяна на съществуващите и приемане на нови нормативни актове. Ще продължи и провежданата досега политика за определяне на преференциални изкупни цени за всички видове ВЕИ, като се потърси възможност както за оптимизиране на изкупните нива, така и за гарантиране на дълготрайното им поддържане.

Предвижда се рехабилитация на съществуващите енергийни мощности и внедряване на усъвършенствани системи за автоматизация и управление в технологии, използващи ВЕИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *