Дават 40 милиона за студентски кредити

Студентските кредити се отпушиха. Държавата ще отпусне 40 милиона лева като гаранции по заемите, които теглят студенти и докторанти. Това решение на Съвета за икономическа политика оповести финансовият министър Симеон Дянков пред „Дарик“.
Гаранцията ще стартира още от тази учебна година, която ще бъде открита след броени дни. По този начин търговските банки ще могат да отпускат пари на студентите при преференциални условия. „До 10 дни това решение ще бъде внесено в Министерския съвет, така че до месец да заработи“, обясни още Дянков.
И в момента седем банки у нас дават кредити на студенти, но обикновено искат поръчителство от родителите или ипотека, тъй като държавата не заставаше зад тях като гарант. Според замисъла на закона за студентското кредитиране младежите започват изплащането на заема след завършването си. Отпусканите суми би трябвало да покриват таксата, но в отделни случаи могат да се теглят и заеми за издръжка – например при студентите с малки деца.
Симеон Дянков оповести също, че се работи върху идеята малките обществени поръчки на всички ведомства да бъдат обединени под шапката на една агенция, а не да се разпиляват между отделните министерства. Причината е желанието да се ускори времето, за което се взема решението за тях. „Те би трябвало да стават за месец, а в момента се бавят осем пъти по-дълго“, уточни Дянков. Той допълни, че най-вероятно за малки поръчки ще се броят всички задания под 3 милиона лева. Новосформираната агенция ще ги обработва по електронен път, което ще спести допълнително от времето, нужно за провеждането им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *