Даймлер е най-скъпата германска марка

„Даймлер“ е най-скъпата германска марка, съобщава икономическият седмичник „Виртшафтсвохе“, позовавайки се на изследване на „Semion Brand-Broker“. Втори в класацията е химическият концерн BASF. Стойността на неговата търговска марка е 19,1 милиарда евро.

Третото място също е заето от друг химически гигант – „Bayer“, който е оценен на 18,8 милиарда евро. Най-голям растеж за последните пет години е регистрирал германският производител на спортни стоки „Puma“.

Стойността на неговата търговска марка е нараснала със 112% и в момента е 684 милиона евро. Най-много е загубил „Сименс“. От 2002 г. до 2007 г. стойността на марката му е паднала с 32% и днес е 7,369 милиарда евро.

„Semion Brand-Broker“ е определил стойността марките, изчислявайки приноса им за печалбите на компаниите. За да установят това, експертите са оценили юридическата защита на марките, какъв дял заемат на пазара и какъв имат техните конкуренти. Не малка роля играе и имиджът на компанията.

За тази цел се провежда анализ на икономическите отчети и информацията за тях в медите. Изследването е обхванало както действащи в Германия, така и извън нейните предели германски фирми, чиито акции се котират на борсите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *