Дания:Банка разклати правителството

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит извърши в началото на седмицата промени в правителството, след като по-малкият коалиционен партньор се оттегли от него заради планирана продажба на акции на държавна енергийна компания на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“, предаде ДПА.
Новият кабинет, с 20 членове, е двупартиен и включва представители на Датската социалдемократическа партия (ДСДП) на Торнинг-Шмит и на Радикалната лява партия (Датска социаллиберална партия), след като в четвъртък Социалистическата народна партия (СНП) се оттегли и шест министерски поста бяха овакантени.
Външен министър става досегашният министър на климата, енергетиката и строителството Мартин Лидегор от Датската социаллиберална партия.
Магнус Хойнике поема министерството на транспорта – друго от шестте министерства, оглавявани досега от представители на СНП. Новият министър на данъчното облагане е Мортен Естергор, а на здравеопазването – Ник Хекеруп. И тримата са от ДСДП, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Промените засягат 11 министерства. Според анализатори правителството е станало „по-дясно“ след реорганизацията, като най-много от нея печелят социаллибералите, тъй като получиха важни министерства, включително външното.
Девизът на новото правителство е: „Повече работни места – по-голямо благосъстояние“, заяви днес министър-председателката на обща пресконференция с министъра на икономиката и вътрешните
работи и водач на социаллибералите, Маргрете Вестагер.
Това е трета реорганизация в датското левоцентристко правителство за последното тримесечие и пета от идването му на власт през 2011 г.
Продажбата на 19 процента от акциите на държавната компания „Донг“ от правителството на група инвеститори, оглавена от „Голдман Сакс“, беше обоснована с нуждата от приток на свежи пари в компанията след вложения на загуба в природен газ.
Планираната сделка обаче предизвика бурна полемика в Дания, поради опасения, че е сключена при необичайно благоприятни за американската банка условия и „Голдман Сакс“ може да вложи акциите на места със статут на данъчен рай, припомня Франс прес. СНП не беше съгласна с трансакцията и напусна
правителството.Социалистическата народна партия (СНП) се оттегли от управляващата коалиция в Дания, съобщи Франс прес. Лидерът на партията Анете Вилхелмсен обясни, че в СНП има разцепление по повод плановете за продажба на част от държавната енергийна компания „Донг“ на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“. Макар че губи наведнъж шестима министри, правителството ще остане стабилно, тъй като СНП беше младши партньор в коалицията и премиерът Хеле Торнинг-Шмит от Датската социалдемократическа партия ще потърси подкрепа от други партии, отбелязва ДПА. Според Франс прес, СНП няма да премине в опозиция, а ще продължи да подкрепя правителството в парламента. В правителствената коалиция, която управлява от 2011 г. ,участва още и Радикалната лява партия.
„Донг“ е производител на петрол, природен газ и електричество. През 2012 г. компанията имаше оборот от 9 милиарда евро. През ноември изпълнителният съвет на компанията подписа споразумение за увеличаване на капитала на дружеството, в което „Голдман Сакс“ ще внесе 1,1 милиарда евро и по този начин ще придобие 19 процента от дяловете в компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *