Дания иска по-активен бизнес с България

Специално за нуждите на летовниците от Дания, които са се увеличили с 65%, в морската столица вече има консул на Дания. Константин Дараданов ще се грижи за нуждите на северните туристи.
Лично посланикът на Кралство Дания Н.П. Коре Янсон е ръкоположил новия консул. През изминалата година по Черноморието са почивали близо 60 хил. души, а се очаква тази година техният брой да нарасне до 100 хил. души, е мнението на посланика на Дания.
Именно туристите са причината да се открие консулство във Варна, тъй като се случва често датчани да загубят паспорти, пари или билети, коментира Н.П. Янсон. Датските дипломати са изразили желание да се стимулира търговията и бизнесът между двете страни.
Забелязва се засилване на интереса на Дания към България, тъй като до 1990 година отношенията между двете страни, са меко казано, в застои. Дания има представителство в България от 1931 година и от тогава интересът и взаимодействието между двете страни е слабо изразено.
Връх в двустранните отношения между двете страни са държавното посещение в България на Н. В. Маргрете ІІ, кралица на Дания през октомври 2000г. и посещението на президента Георги Първанов в Дания през март 2006, което е и първото държавно посещение на български държавен глава за цялата история на дипломатическите отношения.
Свидетелство за интереса към страната ни е и фактът, че има и увеличение в броя на датчаните, които искат да си закупят недвижим имот у нас, като интересното е, че датските банки отпускат кредити за това. Този факт е свидетелство за доверието, с което банковите институции, които са своеобразен „барометър“ за отношението към дадена страна, подхождат и оценяват стабилността на ситуацията и развитието у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *