Данъкът върху хазарта ще бъде 15 процента, реши парламентът

© Снимка:www.freshnews.bg

Данъкът върху хазарта става 15 процента. Това решиха депутатите с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предложението беше гласувано единодушно.
149 депутати подкрепиха предложението. То обаче дойде след посещение в парлменета на премиера Бойко Борисов вчера. Именно начинът, по който беше направено, фокусира дебатите в залата.
ГЕРБ не е имала колебания, че хазарът трябва да е с по-висок данък, каза Искра Фидосова. Като доказателство тя цитира социологическо проучване, споредкоето 88 процента от хората искат точно това.
Янаки Стоилов от Коалиция за Българя каза, че групата ще подкрепи по-високия акциз върху хазарта, но изрази съмнение в методите. Той каза, че народните избраници са разполагали отдавна с тези данни и не е трябвало да чакат премиера, за да имат позиция по въпроса.
Според Иван Костов от Синята коалиция, при новата ставка от печалби от хазарт в хазната ще постъпят 150 милиона лева, при очаквани 117 милиона при сегашното положение, в което данъкът е между 10 и 12 процента.
Сред предложенията са още всяко хазартно място от игрален автомат да бъде облагано с 500 лева на тримесечие, рулетката в казино -с 22 хиляди лева за тримесечие, а всяко друго съоръжение – с 5 хиляди лева.
В друг текст в Закона за корпоративното подоходно облагане, който е важен за земеделците, е посочено, че 60 процента от корпоративния данък ще се преотстъпвана земеделските производители, ако той се инвестира в нови сгради и техника. Инвестицията трябвада се направи поне 3 години след годината на преотстъпване. Самото преотстъпване не е допустимо, когато данъкът севлага в сгради и техника, които заместват съществуващи такиваили са ползвани помощи по европейски програми
Според Мая Манолова от Коалиция за Бълграия комбинацията от изисквания прави неприложими този текст и мярката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *