Данъкът за автомобилите на възраст над 15 години скача с 30% догодина

 

Промяната на данъка за старите коли ще засегне около 2 500 000 автомобила у нас, твърдят от КТ „Подкрепа“. Т другия синдикат – КНСБ, предлагат преразпределянето на данъчната тежест върху автомобилите да става чрез екотаксата – колкото по-стара е колата, толкова по-висока да е екотаксата. Това не било прието, тъй като екотаксата е еднократна само при регистрация на нов собственик на автомобила.

Въпреки изявлението пред журналисти на вицепремиера Валери Симеонов, който е председател на НСТС, че всички законодателни промени в петте данъчни закона са приети еднинодушни от синдикатитие и работодателите, от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова обяви, че от синдиката категорично не са съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите, тъй като можело да се провери дали собственикът на колата е поставил катализатор. Аргументът на вносителите – Министерство на финансите, е, че трудно контролните органи усатновява дали има илиняма един автомобил катализатор.

В приетия днес пакет са включени промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството и Закона за ДДС. По думите на Валери Симеонов, промените не засягат ставките, а измененията свързани с европейски директиви, които трябва да се транспонират в законодателството.

Всички участници в заседанието са се обявили за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата, съобщи БНР. Това е записано в предложенията за изменение на Закона за счетоводството. По този повод Валери Симеонов каза, че в сряда, когато Министерският съвет ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно, което „не е в синхрон с коалиционната политика за намаляване на данъчната тежест и административните ограничения.“ Данъкът за автомобилите на възраст над 15 години скача с 30% догодина.

Другите промени в Закона за счетоводството, свързани с намаляване на прага по отношение на одитирането на фирми и отпадането от следващата година на задължителното одитиране на търговски дружества в зависимост от тяхната регистрация – дали са акционерни дружества или не, са подкрепени и от четирите работодателски организации – БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП, информира infostock.bg.

Представители на синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразиха срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.

В заключение Валери Симеонов каза, че и работадетиле, и синдикатите са внесли своите предложения по промените в законодателния пакет в писмен вид. Други предложения ще бъдат внесени в парламента от депутати, така че днешното обсъждане не е крайният вариант, който трябва да бъде приет от парламента до края на октомври.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *