Данъкът за доходите пада до 16 на сто

БСП предлага на пленум

Вдигат с повече пенсиите, отпуснати преди 2000 г.

Всички данъци да бъдат намалени догодина. Ставката за най-ниските доходи да падне от 20 на 16 на сто. Това предвижда социално-икономическата програма на БСП, която ще бъде разгледана в събота на пленум с участието на червени министри и депутати. Левицата ще предложи на коалиционните си партньори ставката на данъка за средните и високите доходи да бъде намалена с по 2% – съответно до 20% и до 22%.

Левите обмислят още изравняване на парите на хората, които са пенсионирани преди и след 2000 г. В момента заради промени в пенсионната система хора с един и същ трудов стаж и една и съща заемана длъжност получават различна сума в зависимост от годината на пенсиониране. Идеята е пенсиите постепенно да се изравнят чрез увеличение на парите на тези, които са се пенсионирали по-рано. Предстои да се уточнява в какъв срок ще стане това. В левицата за пореден път се дискутира и дали държавните служители да не започнат сами да плащат осигуровките си, като за целта заплатите им формално да се увеличат със същия процент.

В социално-икономическата програма има много конкретни мерки, които до края на седмицата ще се обсъдят с министрите от финансовата и социалната сфера, обясни вчера премиерът Сергей Станишев.

Боряна Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *