Данък „депозит” остава, парите ще отиват за образованието

Облагането на депозитите, въведено от предишния финансов министър Симеон Дянков, на този етап няма да бъде отменено. Това стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Тази година не предвиждаме този данък да отпадне, съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Очакваните приходи от него са 90 млн. лв., които ще се използват за допълнително финансиране на образованието, уточни той.

Членовете на тристранката не са постигнали съгласие по основни искания от партньорите, както и по готвения от МС данъчен пакет. Профсъюзните организации настояват за въвеждане на необлагаем минимум и за обсъждане на семейното подоходно облагане.

Бизнесът пък не е съгласен с вдигане на минималната работна заплата още от тази година и с увеличаването на максималния осигурителен доход. Минималната работна заплата вече е вдигана веднъж през тази година, за второ увеличение нямаме консенсус в Тристранния съвет, обясни министър Чобанов. Виждаме възможност обаче догодина да се случи това повишение, добави той. Не затваряме вратите и за семейното подоходно облагане, но приоритетът сега е рестартиране на икономиката, коменира оше той. Финансовият министър се обяви и за предсказуемост при големи данъчни промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *