Данък лихва – събиране на пари откъдето е най-лесно

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на ГЕРБ от следващата 2015 г. да се възстанови данъкът върху лихвите на влоговете е въпрос, който се отнася до цялостната стратегия как да се възстанови икономиката.
А за да увеличи конкурентоспособността си, една икономика може да бъде стимулирана чрез инвестиции. По принцип инвестиците в икономиката са равни на спестяванията, а ако не са равни, това се постига чрез привличането на чуждестранни инвестиции. Обикновено всеки, на когото не му достигат инвестиции в икономиката, предлага политика, която да стимулира спестяванията и оттам – инвестициите, за да постигне икономически растеж.
Ако е вярно, че сега има голяма нужда от увеличаване на вътрешните спестявания и съответно на инвестициите, то тогава би било редно и разумно да се предложи политика, която да ги стимулира. А въвеждането на данък върху лихвите по депозити, които реално са голяма част от спестяванията в икономиката, означава действие
в обратна посока – хората да спестяват по-малко. Такава мярка е тип: „Давай да събираме някакви пари, откъдето е най-лесно“, и не казва какво да се прави в ясни стъпки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *