Данък ”лукс” за жилища над 300 и коли над 70 хиляди лева

Ще се напълни хазната, няма да се вдига ДДС, заяви след заседанието на Тристранния консултативен съвет към МС вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, предаде БГНЕС.
Съветът направи финално обсъждане на антикризисните мерки на правителството и на неговите партньори. Подписването на пакета антикризисни мерки ще се състои в сряда сутринта в МС. Веднага след това ще ги одобри Министерският съвет.
От одобрените антикризисни мерки общият ефект е 1.623 млрд.лева, казаха председателят на КРИБ Иво Прокопиев и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитирани от БТА.Според работодатели и синдикати цифрите са силно занижени. Разчетите досега дават категоричност, че ставката на ДДС няма да се вдига.

Нов режим на облагане на застрахователните дружества върху размера на застрахователните премии от 1 юли предвиждат антикризните мерки, но ставката ще бъде занижена в сравнение с предвидената от преди няколко дни, заради острите възражения на дружествата. Приходите от новото облагане ще са около 50 милиона лева, а не както беше предвидено 100 милиона лева.

От същата дата се предвижда и облагане на печалбите от т.нар игри на щастието. Деветдесет процента от свободните 1,3 млн. декара на Държавния поземлен фонд да бъдат дадени на дългосрочна предплатена аренда, а 10 на сто от тях да бъдат обявени на търг за продажба, предлагат социалните партньори. До началото на първото полугодие държавата трябва да се изплати на бизнеса , като е направен и график за плащанията.

Одобрени са десетте процента съкращения на разходите в държавната администрация, от които се очакват 450 милиона лева, да стават съобразно това дали съответното ведомство вече е орязало бюджета си или не. Мярката няма да засегне заплатите на служителите във ведомствата, в които са направени вече съкращения на парите, каза вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Пари ще постъпят в бюджета от орязването на текущите разходи.

Двойно данъчно облагане на собствениците на имоти с данъчна оценка над 300 хиляди лева и автомобили над 70 хиляди лева предвиждат антикризисните мерки , но според работодателите мярката не е с такава тежест, каквато й се придава в обществото, тъй като е по-скоро популистка.

Няма да се променя режимът на плащане на болничните, каза Манолов. В предложенията се предвиждаше работодателят да поеме първите три дни болнични, но бизнесът възрази остро срещу мярката. По думите на лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, е трябвало да стане ясно за обществото по кои мерки синдикати, правителство и работодатели имат консенсус и по кои не, но въпреки леко обърканото им представяне, диалогът по тях е добър. Той заяви, че тристранният съвет е консултативен орган, правителството е възможно да приеме и някои незаявени предварително мерки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *