Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно

Данъчните оценки на недвижимите имоти ще се вдигнат съществено. Министерството на финансите (МФ) и Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) вече обсъждат мерки за тяхното осъвременяване.Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно.

Резултат с изображение за данъци

Това ще доведе автоматично до по-високи плащания за апартаменти, къщи, офиси и т.н., дори и местните власти да не повишат самите ставки за облагане.Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно.

Работна група във финансовото министерство готви промени в методиката за определяне на данъчните оценки, съобщи в сряда Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, по време на годишната среща на кметовете с правителството, информира в.Сега.

Методиката не е променяна от почти 20 години, заради което масово луксозни имоти в централните градски части и курортите се облагат с прекалено ниски суми, твърдят представители на местната власт. Те настояват да се включат критерии, които да отразяват местоположението на сградата, достъпността до градски транспорт, до публични услуги, до паркове и зелени площи и качеството на строителството. В резултат районирането в градовете също ще бъде актуализирано и ще доведе до покачване на данъчните оценки на жилищата. „Много от общините в момента се опитват да запазят без промяна данъци и такси, други се готвят да увеличават ставки. Но ако през 2020 г. критериите за данъчната оценка се актуализират, ще има една по-добра правна рамка за правене на данъчната политика“, обясни Панов.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *