Данък хижа заменя туристическата такса, данък сгради се вдига

Туристическите хижи ще бъдат облагани с нов данък, който заменя съществуващата досега туристическа такса. Това предвиждат гласуваните на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Министерския съвет – съобщи БТА.
Туристически данък ще трябва да плащат собствениците на средства за подслон и местата за настаняване, които предлагат нощувки. Размерът на данъка ще се определя в минимални и максимални граници, в зависимост от категорията на местата за подслон и настаняване.  
От 0.20 лева до три лева на нощувка ще бъде новият туристически данък, според решение на общините. Минималният размер на туристическия данък за една календарна година трябва да бъде не по-малък от дължимия данък при 30 процента заетост на легловата база на дадения обект за настаняване.  
С приетия на първо четене правителствен законопроект се увеличава горната граница на данъка върху недвижимите имоти от 2.5 на 4.5 на хиляда. Увеличават се минималният и максималният размер на имуществената санкция за юридически лица, които не са декларирали недвижимите си имоти. За нарушенията в тези случаи, за които е предвидена глоба от 10 до 50 лева, ще се издава фиш.  
Юридическите лица, които декларират притежаваните от тях недвижими имоти, няма да подават декларация за нежилищни имоти отделно от декларацията за жилищни имоти, приеха депутатите. Изменението предвижда във всички случаи декларирането да става с подаване само на една декларация, в която да се посочват необходимите данни за определяне на данъчната основа. Парламентът отхвърли промените в Закона за местните данъци и такси, предлагани от депутати от Коалиция за България. Едно от предложенията в законопроекта беше родители с тежки увреждания да не плащат такса за детски ясли и детски градини за децата си.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *