Данъци за 14 млн. лв. дължи Софийският университет

Проверка на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е открила неплатени данъци и лихви върху тях за 14 млн. лв. Освен това са намерени сключени договори без обявяване на обществени поръчки и твърде високи разходи, съобщава бТВ, като се позова на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.Данъците са дължими за периода 2007-2012 г. Държавната субсидия за университета за тази година е 47 милиона лева.

Инспекторите са констатирали още, че липсват трите милиона лева, които в края на 2014 г. са били отпуснати от Министерския съвет за оборудване на нова лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с фирма от Австрия, който задължава университета да плати парите за апаратурата. Трите милиона обаче не са преведени, показва проверката на АДФИ.

Образователният министър Тодор Танев обясни, че парите са отишли за заплати, но доказателства за това в доклада на инспекторите няма. „Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в БАН“, каза министърът.

В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. университетът е платил 630 000 лв. на фирма за ваучери за храна за служителите и това е станало без обществена поръчка. Тодор Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но каза, че не знае кой го е допуснал.

СУ е платил почти 320 000 лв. за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс. На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства Танев каза, че не е доказано. Според него причината е в намаляващата субсидия за Софийския университет, който все пак успявал да плаща заплатите на преподаватели и персонал редовно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *