Данъчната декларация вече в интернет

Годишната данъчна декларация за личните доходи от 2009 г. вече е достъпна на интернет страница на НАП, съобщиха оттам вчера. Гражданите могат направо да я разпечатат от интернет, да я попълнят и да я представят пред данъчните. Документът трябва да се подаде най-късно до 30 април.
Ако гражданинът се справи със задължението си по-рано – до 10 февруари, той ползва 5% отстъпка, но само върху сумата, която има да довнася. До 30 април се ползва бонус в същия размер, ако декларацията се подаде по електронен път. Може да се ползва обаче само единият от двата бонуса, т.е. ако някой подаде декларацията по електронен път до 10 февруари, ще плати само с 5% отстъпка.
Документът се състои от обща част и 9 приложения. Гражданите не е нужно да подават всичките 9 приложения, а само онези от тях, които трябва да попълнят. Ставката на данъка за физическите лица е 10% като миналата година.
От НАП съобщиха още, че са разработили нова декларация за недвижимите имоти заради промените в Закона за местните данъци и такси.Тя се подава пред общинската данъчна служба най-късно до две седмици след придобиването на имота. Представената декларация от единия съсобственик върши работа и за останалите. Образецът на документа също може да се изтегли от сайта на НАП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *