Данъчната реформа на САЩ е по-трудна, отколкото изглежда

Ройтерс

Американският президент Барак Обама иска да поправи данъчния кодекс. Някои републиканци искат да го скъсат на парчета. Но така или иначе поправката на американския данъчен кодекс, който съдържа повече от един милион думи, вероятно ще трябва да почака до следващите президентски избори.
Основно преразглеждане на данъчния закон е една от идеите за съкращаването на бюджетния дефицит от $1,3 трилиона, което и републиканците, и демократите са съгласни, че трябва да се направи.
През следващата седмица се очаква да се проведат изслушвания и да се предприемат отделни юридически действия. Независимо от това малко вероятно е новата сесия на Конгреса, която започва в сряда, да въведе широка данъчна реформа (която обикновено се състои в намаление на данъчните ставки чрез спирането на специални облекчения за физически лица и корпорации), преди да е ясен новият президент.
„Най-голямата предпоставка за данъчна реформа в какъвто и да било срок е администрацията да я превърне в приоритет, както направи със здравеопазването“, смята Рей Биймън, адвокат, който работеше по реформата на данъчния кодекс през 1986 г. при управлението на президента Роналд Рейгън. „Това означава да се направи нещо повече от една пресконференция и посланието да се повтаря всеки ден.“
Със засилването на кампанията на Обама за преизбирането му през 2012 г. и на фона на изказванията на лидера на републиканците в Сената, че най-голямата му цел е Обама да слезе от президентското място, много хора смятат, че поправката на данъчния кодекс ще трябва да стане след изборите.
„Ако президентът Обама бъде преизбран през 2012 г., администрацията му, тъй като няма какво да губи, може да постъпи правилно и да окаже натиск кодексът да се преразгледа“, заяви Нийл Уебър, директор на McGladrey, който съветва корпоративните клиенти по данъчните въпроси.
Обама склони да сключи споразумение с републиканците през последните дни на миналия Конгрес за удължаването на голяма част от данъчния кодекс (от ниски данъци за физическите лица до намаления на корпоративните данъци) за срок от две години, което ще струва $585 млрд. в десетгодишен план. Това споразумение ще затрудни предприемането на значителни промени, преди срокът на тези закони да изтече.

Подходът на Рейгън

Поправката на данъчния кодекс от Рейгън през 1986 г., която бе извършена от доминирана от демократи Камара на представителите и републикански Сенат, е модел за това, как трябва да се направи промяната. Този решителен закон намали данъците за физическите лица от 50% на 28%, а корпоративния данък – от 46% на 34%. Той сложи край на преференциалното третиране на капиталовите печалби и намали редица данъчни облекчения, включително тези за ипотеките. Много от тези данъчни облекчения бяха подновени по-късно, което накара много хора да сравняват данъчния кодекс с швейцарско сирене.
„Веднъж щом навлезеш в същността на данъчната реформа, трябва да разбереш кои са победителите и кои – губещите“, смята Каролин Харис, експерт по данъчната политика в Търговската камара на САЩ. Първото предизвикателство пред новия Конгрес ще бъде искането на сенатора демократ Марк Уорнър и сенатора републиканец Саксби Чамблис да се превърне в закон препоръката на президентската комисия да се намали дефицитът. „Това е началото на новата сесия на Конгреса и всички са в добро настроение“, заяви Уилям Гейл, икономист в Brookings Institution. „От здравия разум на партиите зависи дали те ще се възползват от постигането на споразумение или не.“
Президентска комисия, натоварена със задачата да състави план за намаляването на дефицита на САЩ, предложи смели идеи за реформиране на данъчния кодекс, като ограничаването или намаляването на популярни данъчни облекчения. В знак на това, че демократите и републиканците може да загърбят различията си, двамата настоящи служители от всяка партия гласуваха в полза на препоръките на комисията.
Републиканците постигнаха контрол над Камарата на представителите на изборите на 2 ноември, което доведе до разделение в Конгреса. Това е полезно за реформите, тъй като дава стимул за компромис и на двете страни. Ерик Кантор, предстоящият лидер на републиканците в Камарата на представителите, заяви, че би искал Обама да предложи идеи за поправка на данъчния кодекс в официалното си обръщение към Конгреса в края на този месец.
Данъчният кодекс „постави страната и бизнеса ни в по-неконкурентна позиция“, заяви Кантор и предложи това като евентуална област, в която да се постигне компромис, но отказа да коментира какво точно очаква.

Възможност за компромис

Макар в проучвания на общественото мнение американците да изразяват загриженост за дефицита, рационализирането на данъчния кодекс ще наложи някои щекотливи решения. Президентската комисия за свиване на дупката в бюджета предложи намаляване на т.нар. данъчни разноски, част от които е третирането на плащанията по жилищните ипотеки и за здраве като подлежащи на приспадане разходи.
Сфера, в която може да бъде постигнат компромис, е ставката по корпоративния налог (към момента 35%), който е сред най-високите в развития свят. Обама се опитва да подобри отношенията си с бизнеса след тежките им сблъсъци по здравната и финансовата реформа в първия мандат на държавния глава. Миналия месец той поиска от главните изпълнителни директори да дадат своите идеи за понижаване на пределната ставка от 35% по корпоративния данък.
Алекс Брил от Американския предприемачески институт отбелязва, че промените в този налог не могат да бъдат демонизирани в такава степен при едни избори. Дилемата, разбира се, идва от това, че понижаването на данъка трябва да бъде финансирано по някакъв начин. Това означава затваряне на вратичките, което на практика ще покачи данъците за някои американци.
„Няма лесно разрешими проблеми, така че са необходими общи усилия“, казва Брил. „Ако президентът е достатъчно мотивиран и разполага със стръв (в случая по-ниската ставка), компаниите ще се включат в играта.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *