Данъчна пречка пред руски инвеститор в Казанлък

Данък върху нещо, което не е платено. Този абсурд кара руския собственик на казанлъшкото предприятие „Промет сейф“ да съжалява, че е инвестирал в България. Парите за изграждането на фабриката са били отпуснати като заем от компанията майка и въпреки че все още не е започнало погасяването, от Националната агенция за приходите съставят акт за невнесен данък при източника. Санкцията е за 400 хил. лв. и от дружеството ще я обжалват пред Пловдивския административен съд.

Проблемът е, че наистина законът за корпоративния данък казва, че сумата се дължи без значение дали лихвите са платени. Нищо че според Закона за счетоводството и международните стандарти разходът за лихви следва да се отчита текущо. И така се получава, че българското дружество трябва да удържа и внася данък при източника от доходите на чуждестранното лице, без да ги е изплатило. Формално данъчните са прави, но въпросът е такъв ли трябва да е законът.

История със заем и данъчни

„От откриването на българското си предприятие в Казанлък през октомври 2009 г. до днес сме инвестирали в него 27 млн. лв.“, казва мажоритарният собственик на „Промет сейф“ Евгений Петров (според последния отчет основният пакет е на дружество на Вирджинските острови, а през април след преструктуриране краен собственик е станал „Укам инвестмънт груп – Естония“, Петров е собственик на естонската компания).

През първите години българското предприятие работи на загуба като всяко ново дружество. „Изградихме две производствени помещения, направихме складове, бяха ни необходими средства за инвестиции. По препоръка на голяма адвокатска кантора направихме договор за получаване на заем за нуждите на българската ни компания от компанията майка“, разказа Петров.

Казанлъшката фирма все още не е започнала да изплаща заема към фирмата майка, защото 2014 г. е първата, в която се очаква да излезе на печалба. „Въпреки това съгласно текств Закона за корпоративно подоходно облагане трябва да платим данък върху лихвите, без да сме започнали още реално да изплащаме заема. Във всички останали страни този данък се начислява при фактическото изплащане на заема“, твърди Петров.

Веднага след като разбира за изискването в закона, собственикът на фирмата решава да трансформира заема в апортни вноски за увеличаване капитала на дружеството. „Започна данъчна ревизия, след която ни начислиха данъка независимо от всичко“, казва руският инвеститор. Данъчният акт е от края на април и е обхванал периода 2007 – 2011 г. Начисленият данък при източника всъщност е 300 хил. лв., а останалото са лихви. Сумата е платена. Но е обжалвана, като делото е насрочено за 7 октомври, казва собственикът.

Разочарованият инвеститор

„В началото на работата си в България, когато реших да изградя предприятие в Казанлък, смятах, че в страната има добри условия за правене на бизнес. Затова предприех стъпка по изграждане на нов завод на „Промет сейф“ в България. Ако сега ме питат обаче, не бих препоръчал България като място за инвестиции“, казва руският предприемач. И допълва, че с платените 400 хил. лв. по данъчния акт е можело да разкрият нови работни места.

При средна нетна заплата в предприятието от 950 лв. това едва ли е без значение за България, казва инвеститорът. „Има два типа държави – едните разглеждат бизнеса като партньор в процеса на развитието на икономиката, а другите го разглеждат като потенциален престъпник. Смятам, че в случая на мен като на чуждестранен инвеститор се гледа по втория начин.

Приемам, че в нашия случай ни се иска данък върху инвестициите, които сме направили до момента. Парите, които бях принуден да платя на данъчните служби, ще се отразят на намерението ми да продължавам да инвестирам в предприятието занапред“, посочи собственикът.

Заводът в Казанлък

„Промет сейф“ е първият завод извън Русия на международната компания „Промет“. В групата влизат още две предприятия в Русия, както и търговски бази в Казахстан, Украйна, Беларус, Полша, България и Обединените арабски емирства. Фирмата майка ЮКАМ е регистрирана в Естония. Предприятието в Казанлък произвежда взломоустойчиви и огнеустойчиви сейфове с различно предназначение. Инвестициите по изграждането на казанлъшкото предприятие са направени на няколко етапа.

През 2009 г. „Промет сейф“ построява първото производствено хале, част от което се ползва за склад. На следващия етап е построено още едно производствено помещение и складове. Отначало в казанлъшкия завод работят 68 души, днес броят им е 186. В българската фабрика на „Промет“ оборудването и машините са на водещи производители от Швеция, Япония, Германия и Италия.

От завода си в Казанлък „Промет“ изнася продукция по три основни направления – за Близкия изток, Южна и Централна Европа, както и към Германия, Швеция, Австрия, Румъния, Великобритания, Полша, Украйна и Русия. Приходите на казанлъшкия „Промет сейф“ според отчета са 11 млн. лв. за 2013 г., загубата – 2.3 млн. лв., а натрупаните загуби – почти 17 млн. лв. Очакваният ръст е от 25% до края на 2014 г. За миналата година международната структура на „Промет“ отчита оборот от 120 млн. евро. Заетите в компанията работници и служители са общо около 2500 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *