Данъчните вече ще запорират сметки и в ЕС

За да се задейства процедурата, дългът трябва да е над 1500 евро

Цветелина Соколова

Агенцията за държавни вземания (АДВ) може да иска запор върху банкови сметки, заплати или имущество на български граждани и фирми във всички страни от ЕС. Това ще става при дълг над 1500 евро.

До 1 януари тази година нямаше такава процедура, разясниха от АДВ вчера.

Имуществата и сметките на наши данъчни длъжници в страни извън общността остават недосегаеми.

Досега България още не е пращала и не е получавала искания за помощ за принудително изпълнение от страните – членки на ЕС. Информационната система на АДВ ще се свърже с тази на ЕС през май. Дотогава такива искания могат да се придвижват по пощата.

В ЕС ще се търсят дължими ДДС, ДОД, данък печалба, мита, налози върху имущество, акцизи върху цигари, алкохол, горива, глоби. В чужбина няма да се търсят осигуровки, а също и всякакви вземания, които са установени преди повече от 5 години. Ако неплатените данъци заедно с лихвите, глобите към тях и разноските по събирането им са под 1500 евро, те няма да се търсят в ЕС.

По тази процедура няма да се събират санкции, наложени по Наказателния кодекс. В такива случаи принудително изпълнение може да има само на базата на международни договори, по които България е страна, обясниха експерти.

Ако длъжникът междувременно плати задълженията си, действията срещу имуществото му се прекратяват.

АДВ ще запорира сметки и имоти на европейски граждани у нас, ако те имат дълг в друга страна – членка на ЕС. Разходите по събирането ще са за сметка на българския бюджет, ако АДВ не успее да прибере и тях от длъжника. Ако вземанията са в чужда валута, те ще се събират на базата на първоначалния обменен курс, тоест могат да излязат по-високи или по-ниски. При определени обстоятелства – например поверителна информация, страните членки могат да си отказват помощ.

По принцип тези процедури отнемат месеци, но на всеки 6 месеца запитаната държава ще трябва да дава отчет за свършеното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *