Данъчните подгониха и ”малките” длъжници

Без значение какъв е размерът на дълговете Националната агенция за приходите (НАП), ще прилага мерките за принудително събиране на вземанията си.
В НАП смятат, че дългове до около 100 лв. са на границата, под която ведомството би похарчило повече пари, отколкото ще събере, пише в. Сега, като се позова на ведомството. Затова тези лица обикновено се „хващат“ от данъчните само когато дойдат да искат документ от тях, примерно удостоверение за теглене на банков кредит.

Дългове над 100 лв. до няколко хиляди лева обикновено се предават на кол центъра на НАП. Оттам по телефона служителите уведомяват лицата, че имат дългове, и им обясняват последиците, ако не си платят.

За останалите се пристъпва към стандартната процедура по принудително събиране. Данъчните дават последен шанс на длъжника да плати налозите си заедно с лихвите в 14-дневен срок. Това става с уведомително писмо. След това НАП пристъпва към налагане на обезпечителни мерки – най-често запор на работна заплата, банкови сметки и при необходимост – налагане на възбрана върху имущество. По закон, дори да се блокира сума от заплата, на длъжника се оставят до 250 лв. месечно. Със същата сума длъжникът може да се разпорежда и ако данъчните му блокират банковата сметка.

Данъчните не могат да запорират само социални помощи и да изземват вещи за всекидневна употреба и единственото жилище на длъжника, стига жилищната площ да не е повече от 30 кв. м за всеки от членовете на семейството.

Запорите се вдигат чак след като бъде платен или удържан целият дълг, плюс лихвите и разноските.

От НАП напоследък залагат на запорите на трудови възнаграждения и затова кореспондират с работодатели. Имали дори случаи, при които работодателите, като научили за просрочията на служителите си, направо ги уволнили.
От НАП допълниха, че лесно научават банките, в които гражданите и фирмите имат сметки. Всекидневно в агенцията автоматизирано се получава актуална информация за номерата на всички банкови сметки на лицата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *