Данъчните райски кътчета в Европа намаляват

Белгия, Лихтенщайн и Андора обявиха смекчаване или дори премахване на банковата тайна. Борбата срещу страните известни като данъчен рай е сред основните заявени приоритети на срещата на Г-20, която започва на 2 април в Лондон.
Германия и Франция решиха да призоват за създаване на ефикасен механизъм за санкции срещу страни, определяни като данъчен рай, се казва в съвместна декларация по време на разговорите вчера в Берлин между Ангела Меркел и Никола Саркози.
Какво точно смятат да направят Белгия, Лихтенщайн и Андора?
Най-неочакваната реакция дойде от Белгия, чието име никой не споменаваше в този контекст. Финансовият министър направи изказване пред федералния парламент, като заяви, че Брюксел ще обменя автоматично данни за банковите сметки, на първо време от 2010 г. с останалите страни от ЕС, а след това и с други държави, с които ще бъдат сключени двустранни споразумения.
Шефът на андорското правителство, чиято страна е определена като данъчен рай от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, си дава срок до месец ноември за приемането на законодателство, което да позволява двустранната обмяна на банкови данни.
Лихтенщайн – страна, която също се смята не предоставяща информация, заяви че обмисля хармонизиране на законодателството си, без да уточнява повече. Общото впечатление обаче е, че може да става дума просто за обявяването на намерения в навечерието на срещата на Г-20. Намерения, които могат да бъдат лесно забравени.

Източник : БГНЕС

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *