Данъчни следят корабите с жито

Данъчните ще следят износа на зърно с кораби и товарни влакове, научи „Стандарт“. Това е една от мерките на Националната агенция за приходи за повишаване на постъпленията в бюджета. За целта до края на юни звеното за фискален контрол на НАП ще открие пунктове за контрол на рискови стоки и на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина. Ще се следи дали количеството зърно, което се декларира, че се изнася, отговаря на действителното в трюмовете на корабите.

Освен това новите пунктове ще следят и вноса на рискови стоки в страната. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. Зърното е сред рисковите за държавната хазна стоки. Затова с наближаване на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои затягане на режима на движението на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, заявиха от НАП. Това се прави, тъй като честа схема сред опитите за източване на хазната е фиктивният износ. Фирми заявяват, че изнасят определено количество стоки и искат връщане на ДДС.

В същото време стоките или въобще не съществуват, или се продават в страната, без да се плаща ДДС. Стартиралите от началото на годината проверки на излизащите от страната камиони вече дават резултат. Предотвратени са над 100 случая, в които празни камиони излизат от страната, а впоследствие се декларира, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което се иска връщане на ДДС. В такива случаи ДДС не се връща, но освен това се прави цялостна проверка на фирмата, която може да прерасне в ревизия. Освен това фирмата се бележи като рискова за хазната и при всеки следващ случай на искане за връщане на ДДС се подхожда с особено внимание.

Черноморската банка: Бихме участвали в „Южен поток“

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) ще участва с удоволствие в „Южен поток“, стига да бъдат разрешени проблемите по проекта. Такова мнение изрази президентът на институцията Андрей Кондаков. Днес той беше в София по случай 16-ата годишна среща на Съвета на управителите на банката. Целта на форума е да се насърчат инвестициите в региона. Инвестициите на ЧБТР в България са 269 млн. евро, разпределени в 30 проекта. Банката ще продължи да подкрепя икономическите приоритети на България и да отговаря на нуждите на бизнеса, заяви Кондаков. Днес ЧБТР подписа споразумение за техническа помощ с Българската банка за развитие за споделяне на знания и добри практики в търговското финансиране. Програмата за техническа помощ включва семинари и консултации на служители. През 2013 г. размерът на активния портфейл на банката е 1,24 млрд. евро, като средствата са разпредели в 123 операции. Към май 2014 г. 21% от активния портфейл на банката се пада на Турция. На второ място е Румъния с 16%, по 10% са за Армения и България. „Другата седмица в сряда ще бъде прието споразумението за т.нар. мецанин фонд, чиято цел ще бъде подпомагане на малките и средни предприятия“, каза на форума вицепремиерът Даниела Бобева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *