Дацов: Парите от еврофондовете да влязат в националния бюджет

Средствата, които ще усвоява страната ни от европейските фондове, да бъдат включени в националния бюджет. Това предложи заместник-министърът на финансите Любомир Дацов по време на дебат „Регионално развитие – отговорност на държавата и общините”, организирана от Българската стопанска камара. Медийни партньори на инициативата са Дарик радио и DarikFinance.bg.

Заместник-министър Дацов призна, че има проблеми с административния капацитет във връзка с усвояването на европейските фондове. Той бе категоричен, че е необходимо да се инвестира в хората. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски от СДС пък съобщи, че усвоените средства по оперативните програми към момента са по-малко от 1 процент. Той се позова на данни от Министерството на финансите от края на февруари, които сочат, че реално получените пари са 27 млн. евро, а контрактуваните възлизат на 2,8 млрд. евро.

Очевидно пред България стоят много сериозни проблеми, заключи Найден Зеленогорски.

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова заяви, че проблемът с усвояването на еврофондовете не е на правителството, а на всички участници в този процес. Тя посочи, че по оперативна програма „Регионално развитие” са изготвени три пъти повече проекти отколкото могат да бъдат финансирани към този момент.

Според Радослав Иванов от БСП основната поука е тази, че за усвояването на еврофондовете няма универсална рецепта. По отношение на проблемите в земеделието участниците в дебата се обединиха, че категорично трябва да има национални доплащания за българските фермери и трябва да се търси изравняване на европейските субсидии между старите и новите членки на Евросъюза.

Сред основните приоритети за страната е и строителството на пътища. В тази връзка зам.-министърът на финансите Любомир Дацов призна, че Национална агенция „Пътна инфраструктура” е пропуснала години в усвояването на европарите. Според него агенцията трябва да бъде под шапката на Министерството на транспорта, за да бъдат избегнати проблемите, които се пораждат към този момент.

Участниците в дебата бяха категорични, че без консенсус и единомислие приоритетните въпроси за България няма да могат да бъдат решени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *