Да живееш втора класа

Само че каквато и трошка да караш, бензинът е единствено първа ръка.
Впрочем наскоро се появи съобщение, че официално сме поискала от Европейския съюз акцизът на бензина в отделните страни да се обвърже със средната заплата.
От което кяр ще имат само България и Румъния.
Предложението е едновременно разумно и абсурдно.
Реално ние жално си признаваме:”толкова можем, обявете ни за втора ръка държава.”
Проблемът е, че европейците не само ни се смеят на подобни предложения, но се опитват да ни кажат, че докато не си оправим съдебната система, икономиката, администрацията, престъпността и т.н., такъв ще ни е халът.
Ако обаче приемат нашето предложение, следващата мярка ще бъде да поискаме намаление на акциза на цигарите и алкохола.
Представете си какво щастие ще обхване родината ни – бензинът 2 лева, цигарите – 2 лв., половинката ракия – 2 лв.
Може би ще трябва на границите да сложим табели – ВЛИЗАТЕ В ЕДНА ДЪРЖАВА ВТОРА КЛАСА.
И като тръгнат туристи – юруш на евтинията. Още на границата ще грабнат бутилките. Те от по-рано си знаеха, че при нас е евтино – особено проститутките, които не плащат акциз и данъци, а формират пазарни цени на база средната работна заплата.
Всъщност това за класите е измислено отдавна. Още в стара Индия имало 4 касти, а по всички влакове по света има Първа и Втора класа. В самолетите – също, само че се казва друго яче. И в корабите.
В САЩ едно време също е имало нещо подобно в автобусите, ресторантите и училищата, но там втората класа е била само за черни. С надписи БЛЯК ОНЛИ.
Ако въведем и ние ресторанти втора ръка – където ще се сервират остатъците от ОЛ ИНКЛУЗИВ, примерно, поне в курортите ще трябва да има предупредителни табели БЪЛГЕРИЪН ОНЛИ. Защото не трябва чужденците да се възползват от социалните ни придобовки.
Вместо да си губим времето с разни стандарти от типа „Стара планина”, защо не направим магазини Първа и Втора класа? Всички храни с ГМО, палмово масло и повечко консерванти ще отидат във Втората класа, където ще бъде по джоба на българския пенсионер.
Аз отдавна си живея във Втора класа.
Карам кола за 2000 лв., пия ракия от 1,20 малката, сирене – не по-скъпо от 5 лв.
Наскоро си намерих страхотен костюм втора ръака – за 25 лв.
Отначало се заглеждах завистливо в скъпите коли, скъпите заведения и сиренето от 10 лева, но свикнах. Огледах се – че то кварталът, в който живея, също е втора класа. Който позабогатя от нашия вход, веднага отиде да живее в друг квартал.
Макар и градът ми все повече да започва да прилича на град Втора класа.
Впрочем би могло и самата държава да се раздели на класи.
София да бъде обявена за град Първа класа – със своите 1000 лв. средна заплата, а цялата останала държава – за Втора класа.
Е, някои градове ще се мъчат да излязат от блатото, вече имаме такива примери. При тях пътят към Първата класа обикновено минава през строителството на нов стадион – нещо характерно за едни други държави, наречени „бананови”, което си е вариант на Втората класа. А може би си е направо Трета.
Дупница се пробва, но градът остана без благодетели.
Ето, Ловеч за една бройка да стане град Първа класа, обаче и него го прецакаха…
Така че – внимателно, когато искате да надскочите ръста си.

Евгений Тодоров, блог zaprehoda

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *