Да не се спекулира с нови стимулиращи мерки на ЕЦБ, призова шефът на Бундесбанк

След края на вчерашното заседание на ЕЦБ президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че паричната политика на Европейската централна банка е изпълнила своята част за гарантиране на ценовата стабилност и би било погрешно да се спекулира с въпроса за допълнителни стимулиращи мерки.

Говорейки на икономическа конференция в Берлин, той призова правителствата да продължат необходимите реформи и предупреди, че ЕЦБ няма да отлага процеса на излизане от антикризисните мерки, визирайки публичните финанси, пише bnr.bg.

„Ще наблюдаваме в тясно сътрудничество въздействието на тези мерки, като ще отнеме известно време, преди напълно да се разгърне тяхното влияние. Ето защо считам, че е погрешно да има непосредствени спекулации относно допълнителни стимулиращи политики“, посочи Вейдман.

Шефът на Бундесбанк подчерта подкрепата си за смелия набор от мерки, който предприе ЕЦБ на предходното заседание в началото на юни, сигнализирайки, че тези мерки са много различни по своя характер от програмите за покупки на облигации (известни като „количествени улеснения“), които той нееднократно осъди публично.

Йенс Вейдман също така изтъкна за наличието на рискове за финансовата стабилност в резултат на запазване на прекалено стимулираща (разхлабена) парична и лихвена политика за по-дълъг период от време, визирайки прекомерното раздуване на цените на пазарите на недвижими имоти и на финансовите активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *