Да отворим данъчната ножица за бедни и богати

Нужна е финансова полиция, за да спре измамите

Каквото можах, направих в министерството, време е за ново поприще, казва Георги Кадиев

Първата година на членството ни в ЕС е особено важна и за бизнеса, и за държавата. В областта на данъците настъпиха сериозни промени, които се отразяват на цялата ни икономика. Но много от сериозните промени тепърва предстоят. За да отговори на въпроси за последиците от членството ни в ЕС и какво ново можем да очакваме в областта на данъците, потърсихме зам.-министъра на финансите Георги Кадиев.

– Г-н Кадиев, как се отразява приемането ни в ЕС върху събирането на приходи в хазната, и по-специално на ДДС?

– Събирането на преките данъци върви добре. От корпоративния данък през първите два месеца на годината има събрани 151 млн. лв. при 119 млн. лв. за същия период на 2006 г. От данъка върху доходите на физическите лица са влезли 249 млн. лв. спрямо 219 млн. лв. за първите два месеца на 2006 г. Акцизите също са добре – 455 млн. лв. за януари и февруари, при 290 млн. лв. за 2006 г. Но при този налог има забавяне на темпа през февруари. То е свързано с обективни причини, но е основание за внимателен анализ. Не е добре положението с ДДС. Събрани са 640 млн. лв. за януари и февруари спрямо 858 млн. лв. за същия период на 2006 г. Разбира се, тук има и еднократни фактори. Те се проявяват през януари поради едномесечно забавяне при плащане на ДДС от вътрешно-общностни придобивания, т.е. внос от страни членки на ЕС. Преди 1 януари 2007 г. Агенция „Митници“ събираше ДДС в месеца на вноса. Сега НАП го събира в месеца, следващ вноса, или дори на по-късен етап, ако се забави реализацията на стоката. Освен това има промени в законите поради еврохармонизацията, които също

–––––––––––––––––––––––––––

водят до загуба на приход

–––––––––––––––––––––––––––

от ДДС. Например има възможност данъчната основа при доставка да е по-ниска от данъчната основа при придобиване. Паднала е и събираемостта на ДДС от сделки в страната. През януари са 42 млн. лв., при 81 млн. лв. през януари 2006 г. Това показва възможен зараждащ се проблем с общия размер на приходите. Не ми се иска да го драматизираме, но не трябва и да го подценяваме. Разчитах на по-добър старт.

– Увеличават ли се измамите с ДДС?

– Още е рано е да се развият измами с ДДС от европейски мащаб, но неминуемо ще стигнем и до такава ситуация. Годината няма да е лека и ако приходите продължават така, неминуемо

–––––––––––––––––––––––––––

ще се наложат кардинални мерки

–––––––––––––––––––––––––––

И то не само от приходните агенции, а от всички държавни институции. Стабилността на държавата зависи до голяма степен от приходите и тя не би могла да си позволи провал.

– Удачно ли е да се създаде данъчна полиция?

– Винаги съм смятал, че трябва да се направи. С правомощия не само по отношение на данъци и осигуровки, но и към митническите престъпления. Затова е по-правилно да говорим за финансова полиция. Има много въпроси – докъде да се простират правомощията, само на дознание ли да имат право да задържат, да използват специални разузнавателни средства, има ли финансов ресурс за създаването й, вливаме ли съществуващи структури в нея, самостоятелна агенция или под шапката на министерство. В момента не работим по такъв законопроект. Преди това трябва между министерство на финансите, МВР и прокуратура да се стигне до консенсус, върху който да се пишат текстове на закон. Но при настоящите рискове пред приходната част отново е време да започнем разговор по темата.

– Още миналата година беше решено, че от юли осигуровките ще паднат 3%, ако бюджетът може да си го позволи. Ще може ли?

– Ако решението трябваше да се взима днес – не, няма да има тази възможност въпреки принципната правилност на такава данъчна политика. Но нека изчакаме още няколко месеца, прекалено е рано да се правят генерални изводи.

– Ще има ли ново вдигане на необлагаемия доход от сегашните 200 лв. от 2008 г.?

– Без информация за изпълнението на приходите през 2007 г. и заложените параметри за приходи и разходи през 2008 г. е невъзможно да се даде крайно решение, могат да се обсъждат само варианти. Ако има ресурс за намаление на данъци през 2008 г., би трябвало той да се хвърли само в

–––––––––––––––––––––––––––

намаление на данъците на физическите лица

–––––––––––––––––––––––––––

Считам за добра политика вдигане на необлагаемия минимум, премахване на една от трите ставки и разтягане на диапазона между останалите две, за да има прогресивна скала на данъка и да се администрира по-лесно.

– На последното заседание на ЕКОФИН в Брюксел се обсъждаха мерки срещу данъчните измами в ЕС. Какви са най-често използваните схеми?

– Най-чести са ДДС измамите и дискусиите за тях. Група страни настояват за повсеместно въвеждане на така наречения метод на обратно начисляване на ДДС, а друга група предпочитат сегашната опция за прилагане само в конкретни сектори, рискови за съответната страна. Такова обратно начисляване у нас беше въведено за скрапа.

– В парламента са внесени поправки в Закона за ДДС. Те ще ограничат ли данъчните измами?

– Основните промени са удължаване на сроковете на ревизии по ДОПК, въвеждане на възможност за предсрочно възстановяване на данък при даване на гаранции преди края на ревизията, както и въвеждане на механизъм за даване на гаранции преди регистрацията по ДДС на определени лица. Втората и третата промяна са в полза на администрацията и бизнеса. Удължаването на срока на ревизиите е ключов въпрос и е необходимо. Но предложеното удвояване на сроковете е много сериозно натоварване за коректните фирми. Предложението на Националната агенция за приходи е от 3 месеца ревизия плюс възможност за удължаване с още 1 месец по нареждане на ревизиращия орган срокът да стане 6+2 месеца. Мисля, че е разумно срокът да е 6 месеца, като дали ще е 3+3, 4+2 или 5+1 да се прецени при дискусиите в парламента.

– От януари трябваше да се преместят шест безмитни магазина от входящите трасета от Турция, Сърбия и Македония на изходящите. Има ли подадени документи за преместване?

– Всички оператори на безмитни магазини са подали искания, включително и за 6-те безмитни бензиностанции, които бяха затворени на входящи трасета и в свободните зони. Тъй като въпросите са от сложна компетентност, министерството на финансите ги предаде на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, където са представени всички институции, опериращи в районите на ГКПП. За съжаление считам, че интересите на държавата бяха накърнени от тази т.нар. компенсация на безмитните оператори и ще имаме много проблеми с преместването. Но лобито им се оказа достатъчно силно.

– С приемането ни в ЕС по-трудно се намира „Карелия“ без бандерол, а се появиха други контрабандни марки. Защо?

– В края на 2006 г. имаше засилена контрабанда на цигари от Сърбия, където дори и с платен акциз те бяха двойно по-евтини от България. Имаше известен отлив от търговия с цигари от безмитните магазини. До 1 януари при акции по сръбската граница и в международните влакове от Белград 40% от заловените контрабандни цигари бяха сръбски, а 60% – от безмитни магазини. Сега контрабандният внос от Сърбия намаля – както поради въведените визи за сръбски граждани, така и защото акцизът на цигарите там се увеличи и цените скочиха.

Завръща се тенденцията за контрабанда на цигари от безмитни магазини

Контрабандата на цигари е сериозен проблем, но за него панацея няма, всяка европейска държава го има. Просто икономическата изгода от контрабандата е прекалено висока и желаещи лесно се намират.

– Има ли шанс да падне акцизът за домашната ракия?

– Това е много труден и бавен процес. Той тръгва от политическо решение в България и натоварване на министерството на финансите да повдигне въпроса в съответните работни групи и на срещи на министрите на финансите, които предхождат решенията на Европейската комисия. България много добре трябва да си направи сметката точно за това ли иска да лобира, защото това е сигнал как оценяваме националните си проблеми. Не съм убеден, че в момента искаме точно този сигнал. След това предстои една дълга процедура да убедим Еврокомисията и накрая е необходим пълен консенсус на страните членки, за да

–––––––––––––––––––––––––––

падне акцизът за домашната ракия

–––––––––––––––––––––––––––

Дори и една страна да е против, няма да се промени директивата. Като цяло съм скептик, че ще имаме успех. Настоящата дискусия там е в обратна посока, за вдигане на минималните ставки с 31%. Но при решение на парламента и правителството министерството на финансите е длъжно да задвижи процедурата.

– Ще се кандидатирате ли за евродепутат от листата на БСП на предстоящите избори?

– Бях номиниран и подадох декларация за съгласие. Дали ще попадна в листата, е въпрос на обсъждане и решение в множество органи на БСП. Нито имам намерение да лобирам за себе си, нито да се моля на когото и да било. Винаги съм мислил, че

–––––––––––––––––––––––––––

ще съм на сегашната си позиция около две години

–––––––––––––––––––––––––––

и когато рутината започне да надделява, ще търся развитие в друга посока. В общи линии каквото научих, научих, каквото направих, направих, каквото не направих, няма и да мога да направя. Бяха невероятни 20 месеца работа в МФ. Единственото, за което съжалявам, е, че бих искал да видя още много воля в държавата да защитава интересите си в областта на приходната част – на всички нива и на всяка цена, включително и силово. Това, което виждам в момента, не е достатъчно.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *