Да очакваме ли криза на развиващите се пазари?

Развиващите се икономики се сблъскаха с мащабен отлив на капитали и срив на валутите на пазарите заради спекулациите около изтеглянето на ликвидност от американската икономика. В тази връзка се очаква икономическият им растеж да се забави повече от очакваното.

Въпреки това обаче темповете на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на нововъзникващите икономики продължават да изпреварват съществено растежа в развитите страни, въпреки че той започва да се ускорява.

Затова и в краткосрочен план зам.-управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джу Мин не очаква развиващите се страни да преминат през тежка криза, за каквато се говори в последните месеци.

„Като цяло макроикономическата ситуация на развиващите се пазари е много по-добра в момента, отколкото преди 15 години, по време на Азиатската финансова криза. Дълговете на правителствата, на домакинствата са много по-ниски, резервите и нетните чуждестранни инвестиции – много по-добри. А валутните курсове са гъвкави“, коментира Джу пред Bloomberg.

Той е убеден, че през следващите години развиващите се държави ще са отговорни за около 80% от глобалния икономически растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *