Двама представители на ФЕД се опитаха да успокоят финансовите пазари

Високопоставени представители на Управлението за федерален резерв (ФЕД) на САЩ се опитаха да успокоят инвеститорите, уверявайки ги, че ФЕД няма да започне да свива изкупуването на облигации, докато икономиката не укрепне. Те твърдят, че всякакво оттегляне на стимулите ще зависи от представянето на икономиката, а не от дата в календара, съобщи Associated Press.

Уилям Дъдли, президент на Нюйоркската банка на Федералния резерв, заяви, че ако икономиката се окаже по-слаба от прогнозите на ФЕД, той очаква изкупуванията на облигации да продължат.

Миналата седмица президентът на ФЕД Бен Бернанке шокира инвеститорите, като обяви, че централната банка вероятно ще забави темпа на изкупуване на облигации тази година, ако икономиката продължи да се подобрява. Изкупуването на облигации спомогна за поддържане на ниски лихвени проценти.

Джером Пауъл, член на управителния съвет на Федералния резерв във Вашингтон, заяви от своя страна, че инвеститорите изглежда неправилно са си направили заключение, че ФЕД скоро ще свие изкупуванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *