Два бранша пробват общи действия за биогоривата

Представители на веригите бензиностанции и производителите на биогорива ще сформират съвместна работна група, която ще се опита да изработи общи предложения до правителството за промени в нормативната уредба, които да отпушат пазара на алтернативни горива в страната.
Това стана ясно в сряда, след като представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Асоциацията по биогорива и възобновяемите енергийни източници (АБВЕИ) се срещнаха официално за първи път в опит да изгладят различията си по въпроса, пише в. „Дневник“.
Независимо от противоречията си двете страни все пак са се обединили около позицията за засилен контрол в двата сектора и около необходимостта от допълнителни данъчни стимули за смесите на биогорива. Това потвърдиха Андрей Делчев, председател на БПГА и Димитър Замфиров от АБВЕИ.
Дистрибуторските вериги вече поискаха от правителството търговците на горива да бъдат лицензирани, за да се пресече злоупотребите в сектора. Асоциацията на биогоривата пък настоява за изготвяне на регистър на фирмите производителки, който да служи за контрол и да бъде гаранция за това, че продуктите им се проверяват в лицензирана лаборатория.
По отношение на данъчните стимули за смесите на биогорива пък и двете страни смятат, че в момента те не са достатъчни. В сегашния закон за акцизите и данъчните складове се предвижда 3% отстъпка от акциза при 4-5% смеси на алтернативни горива. Според представителите на двете асоциации отстъпката трябва да е пропорционална на биокомпонента.
„Дистрибуторите сме за отпадане на задължителното смесване с 5% биогориво, посочено в Закона за възобновяемите енергийни източници и биогоривата и за запазване само на данъчните стимули“, каза в сряда Андрей Делчев. Производителите на биогорива пък са против отпадането на задължителното смесване, докато не се въведат повече преференции през системата на облагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *