Два месеца конфликт в Либия: 10 000 жертви и 50 000 ранени

Първите сблъсъци в Либия срещу режима на Муамар Кадафи започнаха в средата на февруари.
Джалил каза пред журналистите в Рим, че новите власти в Либия ще градят сътрудничество най-напред с Италия, Франция и Катар, които вече признаха Преходния национален съвет за законен, а след това с други приятелски страни като Великобритания и САЩ.
„Президентът Джалил потвърди, че ще да продължи по пътя на демокрацията, борбата с тероризма и нелегалната имиграция, както и на възстановяването на Либия“, каза Франко Фратини. Той обещал на либийския гост, че италиански болници са готови да приемат повече тежко ранени либийци. Фратини каза, че Италия има готовност да помогне на либийските бунтовници, като им изпрати още лекари и медицински сестри.
На следващата среща на контактната група за Либия, която ще се състои през първата седмица на май в Рим, ще бъде обсъден въпросът за продажбата на международния пазар на либийски петрол от районите под контрола на бунтовниците, с приходите от който да бъде финансирана борбата срещу Кадафи, добави Франко Фратини. Ще бъдат разисквани и възможностите за освобождаване на замразени авоари на Кадафи и приближените му, за да бъдат предоставени на ПНС. В контактната група за Либия участват страни от Европа и Близкия изток, ООН, Африканският съюз и Арабската лига.
Мустафа Абдел Джалил ще бъде приет утре в Елисейския дворец от френския президент Никола Саркози.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *